Olvass!

KönyvesBlog

Halála előtt két nappal fejezte be könyvét a Charlie Hebdo főszerkesztője

2015. április 17. .konyvesblog.

(Kép forrása)

Elítélte az iszlámfóbiát a Charlie Hebdo szatirikus francia hetilap főszerkesztője csütörtökön posztumusz megjelent könyvében, amelyet két nappal az előtt fejezett be, hogy életét vesztette a szerkesztőség elleni, 12 halálos áldozatot követelő terrortámadásban.

A kötetben a Charb néven ismert Stéphane Charbonnier alig leplezett rasszizmusként bélyegzi meg az iszlámfóbiát. Nyolcvannyolc oldalas könyvének címe Lettre aux escrocs de l'islamophobie qui font le jeu des racistes (Levél az iszlámfóbia szélhámosaihoz, akik rasszista játékot űznek). Az írásban azokat bírálja, akik az iszlámellenes érzelmeket kihasználva a maguk számára kovácsolnak tőkét.

A magazinnal ellentétben a könyvben nincsenek karikatúrák, de a lap szellemiségéhez hűen a szerző nem kímél semmilyen "szent tehenet". Pellengérre állítja azokat az újságírókat, akik restségből vagy a nagyobb példányszám reményében dobálóznak az "iszlámfóbiával", és leszólja azokat a politikusokat, akik a nemzeti identitásról folyó szerinte tisztességtelen vitát szítják.

Munkája bevezetőjében úgy fogalmaz, azoknak is szánja a könyvet, akik azt gondolják, a Korán azt írja, tilos Mohamed prófétát ábrázolni, akik az iszlám elleni támadást látják abban, ha egy dzsihadistát egy karikatúra nevetséges pózban ábrázol, vagy akik úgy vélik, egy rajz veszélyesebb egy amerikai drónnál.

Charb azokat is elítéli, akik démonizálják a muszlimokat. Mint írja: ha egy nap a Franciaországban élő összes muszlim áttérne a katolikus hitre, továbbra is úgy tekintenének ezekre a külföldiekre vagy külföldi származású franciákra, hogy ők felelősek minden bajért. Az író szerint erre a viselkedésre megfelelőbb kifejezés lenne a "muszlimfóbia", mint az "iszlámfóbia", mivel az előbbi mögött emberektől való irracionális félelem húzódik meg, az utóbbi viszont egy vallással szembeni attitűd. A könyvben megrendítő előrelátással azt is megpendíti, hogy egy nap - csak a mulatság kedvéért - ki kellene adnia minden fenyegető levelet, amelyet a Charlie Hebdo főszerkesztőjeként kapott katolikus és muszlim fasisztáktól egyaránt.

Stéphane Charbonniert kollégáival együtt január 7-én a Charlie Hebdo párizsi székháza elleni támadásban gyilkolta meg két fegyveres terrorista, akik két rendőrt is lelőttek. A gyilkosokat két nappal később a francia rendőrség ölte meg tűzharcban.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr757375138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.