Olvass!

KönyvesBlog

Zsolt Béla megírta az emberi becstelenség krónikáját

2015. április 22. .konyvesblog.

b1341917.JPGZsolt Béla nagyváradi író, újságíró, a zsidótörvények után nem folytathatta a pályáját. Munkaszolgálatra Ukrajnába került, az út onnan haza, majd a váradi gettóba, később Bergen-Belsenbe vezetett, egészen a szabadulásig. Regénye nem artisztikus memoár. Vad, olykor az elviselhetőség határáig kegyetlen és őszinte visszaemlékezés, felzaklató olvasmány. 

Zsolt Béla: Kilenc koffer

XXI. SZázad Kiadó, 2015, 400 oldal, 3990 HUF

 

Zsolt ír benne az olykor egymás kínjának is örülő társairól, az elmebajig kegyetlen, egyszersmind a megtorlástól rettegő csendőrökről, árulásról, kétségbeesésről, az újra és újra feltámadó hamis reményről, és mindennek okáról és céljáról: a zsidók kifosztásáról. A magyar könyvkiadás legnagyobb adósságainak egyike ez a könyv, amit a világ több országában a holokausztirodalom egyik legjelentősebb remekműveként tartanak számon. Magyarországon 1982-ben jelent meg utoljára. 

Zsolt Béla feleségének egész családja odaveszett, köztük a magyar Anna Frank, az a Heymann Éva is, akinek gettónaplója Piros bicikli címen jelent meg.

Kapcsolódó cikkünk:

A magyar Anna Frank naplója  (A piros bicikli - RÉSZLET)

Olvass bele a Kilenc kofferba:

Kilenc Koffer 15

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr857378574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.