Olvass!

KönyvesBlog

A Beowulf sárkányokkal és tündékkel teli világában Tolkien lesz az idegenvezető

2015. április 28. .konyvesblog.

J. R. R. Tolkien nemcsak mítoszteremtő, nagy író volt, hanem elsősorban tudós. Nyelvészként kezdte pályafutását, és ebből nőtt ki érdeklődése az óangol irodalmi emlékek iránt. Ő volt az első, aki ezeket az írásokat nem egyszerűen nyelvemléknek tekintette, hanem irodalomnak.

Tolkien nyelvészeti munkái közül leghíresebb a Beowulf, a nagy óangol eposz, melyben a rettenthetetlen hős mellett – először az angol irodalomban – szerepel sárkány, sőt, vannak gyűrűk és tündék is.

J. R. R. Tolkien, Christopher Tolkien (Szerk.): Beowulf - Fordítás és kommentár

Fordította: Nagy Andrea és Tótfalusi István, Európa Könyvkiadó, 2015, 432 oldal, 2792 HUF

 

Az óangol eposzban a dán király boldogan uralkodik harcias népén, mígnem egyszer csak kezdenek eltünedezni a sörivó nagy csarnokból a harcosok. Nemsokára már senki sem mer ott éjszakázni. Ekkor érkezik svéd földről Beowulf, hogy megküzdjön a szörnnyel, aki a dánokat irtja. És miután sikerrel jár, visszatér ősei földjére, és belőle is nagy király lesz.

Tolkien nemcsak prózai fordítást készített a műből, hanem megírta, mint mesét, sőt, énekmondóként meg is verselte. A könyvet bőséges magyarázó anyag teszi még érdekesebbé: ezt Tolkien egyetemi előadásaiból állította össze a fia, a hagyaték gondos kezelője, Christopher.

Olvassatok el egy részt a magyarázatból:

reszlet_magyarazat by konyvesblog

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr207404958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.