Olvass!

KönyvesBlog

Indiában képregénnyel is küzdenek a nemi erőszak ellen

2015. május 15. .konyvesblog.

enhanced-23012-1431544714-3.png

A New Jersey-ben felnőtt indiai dokumentumfilmes, Ram Devineni éppen Indiában volt, amikor 2012-ben egy indiai lányt megerőszakoltak egy buszon. A lány később belehalt sérüléseibe, halálát erőszakellenes tüntetések követték. A filmes az utca emberét, pontosabban a férfiakat kezdte faggatni az eset után, akik közül a legtöbben azt mondták, a nőknek nem kéne feltűnően öltözködniük, és a legjobb, ha a négy fal között maradnak éjszakára. Delhi egyik rendőre azt nyilatkozta neki, hogy a jó lányok nem sétafikálnak haza egyedül éjjelente, Devineninek pedig egyértelmű lett, hogy Indiában erősen jelen van az áldozathibáztatás. Felvette a kapcsolatot néhány nemi erőszakot túlélő nővel, rögzítette a történetüket, majd úgy döntött, képregényt jelentet meg a nemi erőszak és a nemek közötti egyenlőtlenség elleni harcról. (A nők történeteit ITT és ITT tudod meghallgatni.)

Egy Dan Goldman nevű illusztrátorral állt neki a munkának New Yorkban, és elkészült a Priya’s Shakti című képregény, amiben egy nemi erőszakot túlélő fiatal falusi lány vezeti el Indiát a nemek közötti egyenlőségig – missziójában Hindu istenek segítik. A képregény bárki ingyen elolvashatja ITT.

enhanced-22514-1431546116-2.png

Miután a kötet nemzetközi figyelmet kapott, Devineni okostelefon-alkalmazást fejlesztett, amiben a képek meg is szólalnak, és bárki meghallgathatja túlélésük történetét. Ám a filmes nem elégedett meg ennyivel,  ki akarta vinni a képeket az utcára, hogy minél több emberhez eljuthassanak. A street art alkotás a kötet főszereplőjét, Priyát ábrázolja tigrisháton, Durgát, az egyik hindu istenséget idézve, mellette a Küzdj az erőszak ellen! szöveggel.

grid-cell-20608-1431545658-4.jpg

Devineni közben olyan szervezetekkel szövetkezett, mint az Apne Aap, ami az indiai nőkért küzd és a szexmunkások gyerekeit segíti, és reméli, hogy hamarosan elkezdheti terjeszteni a képregényt India iskoláiban. A filmes jelenleg a második részen dolgozik, amiben Paromita Vohra író és filmes segíti. A követező kötet a savtámadásokról szól majd, amelyek, épp úgy, mint a nemi erőszak, a férfiak hatalmát és erejét hivatottak bizonyítani a nők felett. A képregény címszereplőének, Priyának egy savból született főgonoszt kell legyőznie.

Már folynak a tárgyalások a képregény filmsorozattá adaptálásáról.

Forrás: BuzzFeed

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr977460848