Olvass!

KönyvesBlog

Ha Ursula K. Le Guinen múlna, senki sem vásárolna az Amazontól

2015. június 04. .konyvesblog.

(Kép forrása)

Könyvforgalmazóként és kiadóként az Amazon nem akar versenytársakat, nem vállal felelősséget és kockázatot - vélte friss blogbejegyzésében Ursula K. Le Guin, a legendás sci-fi és fantasyszerző, aki már tavaly, a National Book Awards díjátadóján is nagy figyelmet keltett, amikor beszédében kikelt az irodalom eltárgyiasítása ellen. A 85 éves szerző most azt mondja, az Amazon a könyvekkel biztonsági játékot játszik, és kizárólag olyan kereskedelmi termékekben gondolkodik, melyek jellemzőit a jelen piaci viszonyok határozzák meg, felkerülhetnek az eladási listák élére, majd ugyanilyen sebességgel el is tűnnek a süllyesztőben.

Ursula K. Le Guin a cikkben hosszan értekezik a bestseller-listák mibenlétéről is, mely szerint a könyv egyetlen értékét a jelenidejű értékesíthetősége adja, a vállalati profit fenntartása érdekében pedig a cél éppen ezért az, hogy a listán folyamatosan cserélődjenek az új címek. Utóbbi egyébként sokszor egybevág az olvasók elvárásaival is. Az olvasó szempontjából ugyanis az eladási lista értéke leginkább az újdonságban fogható meg, hiszen azok a könyvek kerülnek fel erre, melyeket mindenki olvas és amelyekről mindenki beszél. Ennek híján már nem egy bestsellerről, hanem pusztán egy könyvről beszélünk: kihull a gépezetből, további sorsát pedig saját belső értékei, érdemei határozzák meg.

Régen a bestsellerekből származó éves bevételt a kiadók arra is használták, hogy kockáztattak, és ismeretlen szerzők könyveinek megjelenését finanszírozták belőle, vagy olyan könyvekét, amelyekről tudni lehetett, hogy értékesek, mégsem fogytak nagyon nagy számban. Az írónő szerint ezt a gyakorlatot váltotta fel az Amazon-modell, amelynek lényege a könnyű eladhatóságban, az erőteljes marketingben, a "szuper-versenyképes" árazásban fogható meg, és amelynek folyománya az is, hogy a kiadvány hamar eltűnik, és más könyv kerül a helyére.

Ursula K. Le Guin ezeknek a könyveknek az olvashatóságát a gyorséttermi kaják evéséhez hasonlította, ami hosszú távon oda vezethet, hogy akik csak ilyen könyveket olvasnak, azok egy idő után azt gondolhatják, hogy ez az irodalom. A "csomagolt, mikrózható" sztorik olvasása azonban tönkreteszi az ízlést - vélte a szerző, aki írása végén leszögezte azt is, hogy minden olyan könyvvel, amelyet az Amazonról rendel meg az ember, leteszi voksát egy tartalom és megelégedés nélküli kultúra mellett.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr37516886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.