Olvass!

KönyvesBlog

Könyvhét – Mit olvasson már megint ez a gyerek?

2015. június 04. .konyvesblog.

A felnőtt olvasók után a gyerekek sem maradhatnak könyv nélkül. A 86. Ünnepi Könyvhét és a 14. Gyermekkönyvnapok nyitónapján azokból a kötetekből válogattunk, amelyeket szívesen adnánk bármelyik gyerek vagy kamasz kezébe.

Harcos Bálint: A Tigris és a Motyó

Harcos Bálint: A Tigris és a Motyó, Dániel András rajzaival

Pozsonyi Pagony, 2015, 48 oldal, 1990Ft

 

Mit tehet az apuka a szülőszoba előtt? Izgul. És ha tigris az illető? Akkor járkál föl és alá, fújtat, és néha kicsit „kocogtatja karmait”.  Társai a folyosón a rozsomák, a juh és a nyúl, az izgalom pedig garantált, főleg, amikor nyílik az ajtó, és egy mancs kinyújt felé egy motyót. Harcos Bálint könyvében minden apuka magára ismerhet, az anyukák pedig végre megtudják, mit csinálnak párjaik a csukott ajtó előtt. A várakozás feszültségét Dániel András rajzai enyhíthetik.

Laboda Kornél: mátéPONTindul

Laboda Kornél: mátéPONTindul

Tilos az Á Könyvek, 2015, 176 oldal 2490 Ft

 

A nyári szünet nem az addig bevált recept szerint indul Kőkuti Máténak: szülei a tengerhez utaznak, ő azonban nem akar velük tartani. Mit lehet tenni ilyenkor? Például bulizni. Máté egyetlen barátjával, Médivel vág neki az éjszakának, ám a kiruccanás különös fordulatot vesz. Idegen lakásban ébred, majd egy idegen kocsmából egy idegen férfitól egészen meglepő információ birtokába jut. A pultos ugyanis nem más, mint nagybátyja, Simon, akinek létezését eddig gondosan titkolta előtte a család. A valóság egy pillanat alatt a feje tetejére áll: eltelhet-e egy nap alatt két nap, és eltelhet-e évek alatt két hét? Hogyan éljünk túl egy unalmasnak ígérkező nyarat? És mit tegyünk, ha félénkek és szerelmesek vagyunk? A kérdések kérdése azonban továbbra is az: boldogok leszünk-e attól, ha engedelmeskedik nekünk a tér és az idő? Egyszerűbben: összejön-e egy tökéletes randi Annával? És egyáltalán: létezik olyan nevű város, hogy Keszthely? Máté mindenesetre pont elindul, hogy kiderítse.

Dávid Ádám: Millennium expressz 2. – A fogoly

Dávid Ádám: Millennium expressz 2. – A fogoly

Tilos az Á Könyvek, 2015, 264 oldal, 2490 Ft

 

A Millennium expressz robog tovább, és ezúttal meg sem áll Amerikáig. Utasai ugyanis a New York-i Szabadság-szobor felé tartanak, ahol az elrabolt Zsiga raboskodik, új barátjával, egy fekete lánnyal, Lizzel. Hőseinket az ifjú szabadulóművész, Houdini próbálja megszöktetni. De vajon túl tudnak-e járni Randássy és a többi gengszter eszén? És mi lesz a titokzatos kincs sorsa, amit Kazán, a Millennium masinisztája még az aranyláz idején talált Kaliforniában? A kérdések megválaszolásához át kell szelni a századfordulós Amerikát – New Yorktól Chicagón át egészen Los Angelesig.

Baranyai Ákos - Angyalosy Eszter: Wonderland

Baranyai Ákos - Angyalosy Eszter: Wonderland

Bookline Könyvek, 2015, 308 oldal, 2990 Ft

 

A Wonderland főhőse, Ádám befejezi az iskolát, de nem tudja, mihez kezdjen az életével, hiszen csak a zenélés érdekli, semmi más. Hirtelen ott találja magát egyedül az álmaival, fel kell nőnie, döntéseket kell hoznia, és rá kell jönnie, hogy a zenélést komolyan kell venni. A várva várt sikerrel együtt persze a jóakarók, az irigyek, a mentorjelöltek és a nagy riválisok is feltűnnek az életében, mindez együtt pedig egy barátságot is komolyan próbára tesz. Angyalosy Eszter és Baranyai Ákos (Irie Maffia) első könyve generációs regény – szenvedélyről, barátságról, szerelemről és árulásról. Sok zenével.

Lakatos István: A majdnem halálos halálsugár

Lakatos István: A majdnem halálos halálsugár, Emma és Tesla-sorozat 1.

Kolibri Kiadó, 2015, 2490 Ft

 

Nikola Tesla fantasztikus laboratóriumában és a különös Messzi-messzi Nagyvárosban játszódik Lakatos István képesregénye. Ráadásul egy olyan korban, mikor nincsen mobiltelefon, viszont gonosz koalák élnek köztünk, a csatornában hatalmas, veszedelmes kardfogú csigák leselkednek ránk, és az égen léghajók cikáznak. Emma, a vagány betörőlány szándéka ellenére kénytelen megmenteni a várost a gonosztól, a hisztis tudós, egy apró és idegesítő okostojás, valamint egy kedves csontváz meg egy vízidisznó hathatós segítségével.

Kiss Judit Ágnes: Szörnyszomszéd

Kiss Judit Ágnes: Szörnyszomszéd, Esztojka Mónika rajzaival

Európa Könyvkiadó, 2015, 68 oldal, 1990 Ft

 

Ki lakik a szomszédban? Természetesen egy szörny, aki hördül, mordul, kaparász. A felnőttek szerint csak a szomszéd néni horkol, de persze ők is rettegnek, hiába is titkolják. Kiss Judit Ágnes verseiben azonban nem csak az éjszakák vannak tele izgalmas lényekkel, hanem a nappalok is. Hogy csak a legfontosabbakat említsük, ott vannak például a vérnyulak és a vérpelék, a kék őzek és a krokodil, amely verset ír. Néha-néha prózát.

Tóth Krisztina: Anyát megoperálták

Tóth Krisztina: Anyát megoperálták, Hitka Viktória rajzaival

Móra Könyvkiadó, 2015, 48 oldal, 2499 Ft

 

Amikor anya hazajött, mindenki ott volt, mintha csak születésnapot ünnepeltek volna: „Mondtam is a nagypapának, hogy kár, hogy nincs ma szülinap, mert olyan szépen összejöttünk. Nagypapa azt mondta, hogy bizonyos értelemben ez is egy szülinap, anya újjászületett. A felnőttek mindig akkor mondják azt, hogy bizonyos értelemben, ha valami egyáltalán nem az, aminek nevezik. Vagyis nem volt torta”. A betegség csupa tabu, Tóth Krisztina azonban igyekszik mindent elmesélni, hogy a titok ne legyen titok többé, és a kisgyerek is tudja és megértse, mit jelent egy daganat, hogy a betegségből meg lehet gyógyulni, és hogy mindenről lehet, sőt, kell is beszélni.

Sárvári Töttős Györgyi–Győri Ildikó: Varázspálca szakszerviz

Sárvári Töttős Györgyi–Győri Ildikó: Varázspálca szakszerviz, Szalma Edit rajzaival

Kolibri Kiadó, 2015, 36 oldal, 2490 Ft

 

Mesék a nemalvásról, az orvostól való félelemről, a dühkitörésekről, a vesztés nehézségéről és a mindennapi gyerek–szülő konfliktusokról. Ezekhez a hétköznapi témákhoz nyújt konkrét (mesés) segítséget a Varázspálca szakszerviz. Története tavasztól télig, óvodától iskoláig vezet végig mindazokon a néhol apró, máskor az életünket megkeserítő konfliktusokon, amelyekben gyerek és szülő gyakran találja magát.

Scur Katalin: A bátor Kacabobáj és a hűséges Bernadett

Scur Katalin: A bátor Kacabobáj és a hűséges Bernadett, Bayer Beatrix rajzaival

Katica Könyv Műhely, 2015, 56 oldal, 1590 Ft

 

Scur Katalin könyvének hőse egy olyan katicabogár, akinek egyik napról a másikra eltűnt a piros színe. Milyen megpróbáltatásokon kell keresztülmennie, milyen félelmekkel kell megküzdenie, mi nyújt végül megoldást, és mi segít, hogy mihamarabb visszatérhessen a megszokott hétköznapokba, valamint a barátok és a játszótársak közösségébe? Meseterápia gyerekeknek, felnőtteknek.

Csapody Kinga: Jó gyerek lettem!

Csapody Kinga: Jó gyerek lettem!, Pásztohy Panka rajzaival

Manó Könyvek, 2015, 48 oldal, 1990 Ft

 

Ahhoz, hogy valaki jó gyerek legyen, nyilván jó felnőttek is kellenek. De miért és mire jó a felnőtt? Csapody Kinga könyvének dacos kisfiúhőse erről is mesél, miközben kiderül, hogy miért kell felöltözni, miért baj, ha nem mosunk fogat, és az is, hogy az állatkertben tényleg nem lehet bemászni a medvék mellé, hiába cukik.

Kertész Edina: Az Álszakáll

Kertész Edina: Az Álszakáll - Pötyi és Pepita nyomoz 3., Horváth Mónika rajzaival

Naphegy Kiadó, 2015, 116 oldal, 2200 Ft

 

Nem lehet elég korán kezdeni a nyomozós könyveket: a Pötyi és Pepita sorozatban ráadásul nem kíváncsi nénikék vagy pipázó angol bácsik erednek a rejtélyek nyomába, hanem két lány, akiknek ezúttal egy állatkerti ramazuri okoz elég nagy fejtörést. Közben pedig olyan égető kérdésekre kell választ találniuk, mint hogy hová tűnt Ebecki Sanya, és mit keres egy rejtélyes idegen a régi patikában?

Dániel András: Szerintem mindenki legyen kufli!

Dániel András: Szerintem mindenki legyen kufli!, a szerző rajzaival

Pozsonyi Pagony, 2015, 48 oldal, 1990 Ft

 

Visszatértek!! Újra itt van az összes kis kufli és nagy kufli, akik ezúttal nagy bulira készülnek: Titusz születésnapját akarják megünnepelni, meg a szilvesztert, utóbbiban az sem zavarja őket, hogy éppen nyár van. A jelmezes mulatságon ráadásul még az is kiderül, hogy bizony elég nagy divat kuflinak lenni. A mese fényét beszélő varázsgombák, lókutya és pár mezei sügér is emeli.

Nagy Bandó András: Dinoszauruszok

Nagy Bandó András: Dinoszauruszok

Szamárfül Kiadó, 2015, 80 oldal, 2500 Ft

 

Lehetnek aprótermetűek és gyorslábúak, növényevők vagy ragadozók, hatalmasak és rettegettek, egy igazi dinó rajongó valószínűleg még álmából felkeltve is sorolja neveiket. Szóval, ha nem csengenek idegenül az olyan szavak, mint Paleozoikum vagy Mezozoikum, ha érdekelnek a dinoszauruszok, és az, milyen más élőlények népesítették be a földtörténeti középkor vizeit és szárazföldjeit, akkor jó választás lehet Nagy Bandó András friss verses meséje.

Martini Yvette: A tizenhetedik vendégpapucs

Martini Yvette: A tizenhetedik vendégpapucs, a szerző rajzaival

Koinónia Kiadó, 2015, 60 oldal, 1990 Ft

 

A képzőművész Martini Yvette családja élményeiből ihletődve írta meg A tizenhetedik vendégpapucs történeteit, melyekben a vasalást uralkodói felsőbbrendűséggel hanyagoló anyakirálynő felgyűjtött vasalnivalója számos kalandot hoz, a laza füzérbe rendeződő történetek során pedig a halom végül szőnyeggé alakul. A meséket a szerző illusztrálta.

A könyvajánló egy része a Könyves Magazin nyári számában jelent meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr577514128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.