Olvass!

KönyvesBlog

Gerincre vágják a Wikipédiát

2015. június 26. .konyvesblog.

mandiberg-ars-aru-lightertext_web-750x500.jpgMicheal Mandinberg nagy fába vágta a fejszéjét, amikor kitalálta, hogy egy művészeti projekt keretében könyv formájában jelenteti meg az angol Wikipediát. A fa helyett nyugodtan mondhatunk erdőt is, hiszen a monumentális lexikon mintegy 7600 kötetre rúg majd.

Mandinberg maga is lelkes Wikipedia-szerkesztő, körülbelül 2000 szócikk fűződik a nevéhez. Az ötlet, mely mára az ő nevét is szócikké tette, 2009-ben fogalmazódott meg benne, ezután hosszú évekig dolgozott a nagyszabású terv megvalósításához szükséges szoftveren, mely kötetekbe rendezi a Wikipedia anyagát. Az elkészült kötetek egy magánkiadón keresztül jelennek majd meg. Mandinberg From Aaaaa! To ZZZap! címmel kiállítást is rendezett az anyagból – az adathalmaznak a kiadó honlapjára való feltöltését a múlt csütörtöki kiállításmegnyitón indította el. Igaz, 106 kötet már eleve készen volt: a kiállításon a többit jelenleg tapéta helyettesíti. Ha véget ér az adatmennyiség feltöltése, a Wikipedia kötetei mintegy 7600 kötetre rúgnak majd. Mandinberg egyébként nem akarja feltétlenül mindet kinyomtatni: megelégszik azzal is, ha néhány könyvespolcon megmutathatja az embereknek, milyen óriási információmennyiségről van szó. Saját bevallása szerint eleve azért kezdett bele ebbe a projektbe, mert kíváncsi volt, hogyan is néz ki az, ha megpróbálunk a régebbi technika keretei között kezelni egy olyan modern dolgot, mint az online lexikon.

A kiállítás címétől eltérően a nyomtatott Wikipedia valójában nem A-tól Z-ig tart, hiszen a hatszázadik kötet környékéig egyáltalán el sem jutunk A-ig: az első 91 kötetet a tartalmazott szócikkek puszta listája teszi ki, ezután további ötszáz kötet a különféle tipológiai jelekkel (írásjelekkel, számokkal) kezdődő szócikkekkel foglalkozik. A szószedet végén pedig további 36 kötetre rúg az összeállítók listája. (Egy kötet egyébként 700 oldalas, és a lehető leg-helytakarékosabb tipológiai megoldásokkal operál.)

Hogy éppen hányadik kötetnél tart a feltöltés, azt a http://printwikipedia.com/#/print-wikipedia oldalon lehet követni. A feltöltés befejeződésekor Mandinberg óriási partit rendez, az est fénypontjaként pedig a lulu.com kiadó oldalára végre felkerül majd a „buy it now!” (vedd meg most!) gomb – egy kötet 80 dollár lesz, a teljes, 7600 kötetes Wikipedia pedig 500 ezer dollárba fog kerülni. Persze a gomb inkább csak szimbolikus funkciót tölt majd be, hiszen a könyvszállító cégek aligha vállalják el egy ilyen óriási könyvmennyiség kézbesítését.

Forrás: NYTimes

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr317573218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.