Olvass!

KönyvesBlog

A Libri tulajdonába került a Jelenkor

2015. június 30. .konyvesblog.

A Libri megvette a Jelenkort, melynek eddigi igazgatója, Csordás Gábor a jövőben szerkesztőként és tanácsadóként vesz részt a kiadó életében. A Jelenkor ügyvezető igazgatói tisztségét mostantól Sárközy Bence, a Libri Könyvkiadó Kft. igazgatója látja el. Pontokba szedtük a legérdekesebb részleteket, fejleményeket, nyilatkozatokat:

  • Csordás Gábor 1993-ban alapította a Jelenkor Kiadó Kft.-t, legfőbb célként akkor a kortárs magyar irodalom és filozófia fejlődésének előmozdítását, a klasszikus és kortárs európai irodalom értékeinek közvetítését tűzte ki.
  • „Az egyre kedvezőtlenebb piaci körülmények, az adósságok felhalmozódása lehetetlenné tették a változtatás nélküli folytatást, és szerzőink érdekében is új megoldást kellett keresnem. Azt remélem, hogy a Libri Kiadói Csoport professzionális csapatának és piaci lehetőségeinek köszönhetően a Jelenkor Kiadó új, felívelő korszaka kezdődik el” - adott magyarázatot az akvizícióra közleményében Csordás Gábor.
  • „A Jelenkor kiadásában ismertem meg Borbélyt, Darvasit, Garaczit, Grecsót, Kukorellyt, Mészölyt, Nádast, Oraveczet, Parti Nagyot, Petrit, Tolnait, Závadát és sorolhatnám. Az én generációm számára ez volt a gimnáziumi és egyetemi éveink alatt az élő irodalom kiadója. Inspiráló a lehetőség, hogy megmenthetjük a legendás múltú, de az utóbbi években nehéz sorsú műhelyt” - nyilatkozta Sárközy Bence.
  • A Jelenkor profilja nem változik, továbbra is a kortárs magyar és európai szépirodalomra koncentrálnak.
  • Csordás és Sárközy adott egy nagy közös interjút a Magyar Nemzetnek. Ebben Csordás azt mondta, hogy az új felállásban voltaképpen azt folytathatja, amit korábban kényszerűségből abba kellett hagynia: „Hogy két példát említsek, Lanczkor Gábor vagy Térey János műveit szívesen elkezdtem volna közölni, csak már nem engedhettem meg magamnak. Egy új szerző felépítése időt és befektetést igényel. A kilencvenes évek elején még meg tudtam csinálni, idővel aztán egyre kevésbé. Sok szerzőt éppen azért nem vállaltunk, bár szívesen jöttek volna hozzánk, mert elfogytak a lehetőségeink. A listánk a közeljövőben így azt hiszem, gyorsan tovább bővül majd olyan szerzőkkel, akikkel kerülgettük egymást egy ideje, csak én nem tudtam vállalni a kiadásukat.”
  • Arra a kérdésre, hogy a döntésben mekkora szerepe volt, hogy a Jelenkor adja ki Nádas Péter műveit is, Sárközy az alábbi választ adta: „Amennyit Csordás Gáboré. Üres kagylóhéjakat nem érdemes venni: nem a márkanevek számítanak, hanem a kiadót megálmodó emberek és az ő tudásuk. Számos példát találunk rá, hogy ha egy kiadó lelke, motorja kiszáll, hátrahagyva a kagylóhéjat, újra fel tudja építeni magát, a kiadó viszont lelketlenül üres marad. A márkanév persze fontos, mert az olvasónak tájékozódási pontot jelent, de üzletileg a név mögötti emberek azok, akik igazán számítanak. Őket azonban nem vehetjük meg, mivel nem vagyunk emberkereskedők. Velük újra meg kell állapodnunk, nekik is hinniük kell a velünk való együttműködésben, mert nem a létező szerződések, hanem az újból megszerzett bizalom az, ami ennek a megújuló kiadónak alapokat teremthet.”
  • A régi-új kiadó első megjelenése Térey János A Legkisebb Jégkorszak című regénye lesz, szeptember elejére várható.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr487584872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.