Olvass!

KönyvesBlog

Harper Lee és Truman Capote egy titokzatos tolvaj után nyomoz

2015. augusztus 14. .konyvesblog.

Truman Capote és Harper Lee gyerekkori barátsága inspirálta azt az ifjúsági könyvet, amely jövő márciusban jelenik meg az Egyesült Államokban. A Tru and Nelle című regényt G Neri írta, aki eddig több ifjúsági könyvet is jegyzett, de korábban dolgozott már rendezőként, illusztrátorként és producerként is. A két író barátsága eddig sem volt titok (kölcsönösen segítették például egymást a munkában), de G Neri a New York Times-nak azt mondta: alig akarta elhinni, hogy eddig még senki sem dolgozta fel a gyerekkori barátságukat.

A kép 1960-ban készült, amikor Capote a Hidegvérrel című könyvéhez gyűjtött anyagot, Lee pedig segített neki

A két gyerek akkor találkozott először, amikor a kis Capote az alabamai Monroeville-be, Harper Lee szülővárosába költözött valamikor a húszas években. Lee elég fiús volt, emiatt a vele egyidős lányokkal nem nagyon találta meg a közös hangot, Capote pedig tartott a fiúktól, így hamar egymásra találtak, a lány pedig Capote védelmezője lett. Az ifjúsági regény ötlete a Capote című film nézése közben ötlött fel Neriben, aki szerint a két író valós élete egyszerre elképesztő és vicces, szomorú és egyben nagyon is emberi.

A kis Truman Capote

A sztori középpontjában egy nyomozás áll, a két gyerek ugyanis egy tolvaj nyomába ered, aki a helyi üzletből némi édességet és egy melltűt nyúlt le. Neri azt mondja, a valódi Lee és Capote gyerekként többször bújt játékból Sherlock Holmes és Dr Watson bőrébe, és így próbáltak magyarázatot találni a kisvárosban történt rejtélyes esetekre. Maga a történet a valóságból nőtt ki, és ahogy Neri fogalmaz: a karakterek, a város és a korszak túlságosan gazdag, színpompás és elképesztő ahhoz, hogy pusztán tényirodalom szülessen róluk.

Lee és Capote egyébként barátok maradtak azután is, hogy a férfi 1933-ban New Yorkba költözött. A népszerűséggel és a hírveréssel azonban a két fiatal barátsága is egyre romlott. Capote nagyon rosszul viselte a Pulitzer-díjjal is elismert Ne bántsátok a feketerigót! sikerét, és olyan híresztelések is szárnyra kaptak (hogy tőle vagy mástól származtak, nem tudni), hogy valójában nem is Lee, hanem Capote írta a regényt. Kapcsolatuk akkor romlott meg végérvényesen, amikor Capote egészen egyszerűen kihagyta Lee-t azoknak a sorából, akiknek köszönetet mondott a Hidegvérrel megírása alatt nyújtott segítségükért.

Harper Lee és Mary Badham, aki Scoutot játszotta a filmben

Kettejük barátsága annak idején nagyban inspirálta amúgy Lee-t a Ne bántsátok a feketerigót! (Dill Harris alakját róla mintázta Harper Lee), és a hamarosan magyarul is megjelenő Menj, állíts őrt! írása közben. Utóbbi évtizedekig a fiókban porosodott, amikor előkerült, sok kérdés merült fel a valódiságával kapcsolatban, mindenesetre a megjelenésekor szenzációs eladási adatokat produkál. A könyv a felnőtt Scout történetét követi nyomon, aki visszatér alabamai szülővárosába, hogy meglátogassa immáron idős apját, Atticust. A regény várhatóan novemberben jelenik meg magyarul a Geopen Kiadó gondozásában.

Képek forrása: gregneri.com

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr27703634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.