Olvass!

KönyvesBlog

TRANSZFER: Gasztroszájensz és Péterfy hét nyelven beszélő marhapörköltje a PIM-ben

2015. október 05. .konyvesblog.

Nyolcadik alkalommal rendezi meg idén a Petőfi Irodalmi Múzeum a Budapest Transzfer fesztivált, melyen minden évben a szervezők egy aktuális témát, művészeti ágat vagy tudományterületet emelnek ki, és ezzel az irodalom – elsősorban a kortárs irodalom – kapcsolódási pontjait veszik górcső alá. Idén az irodalom és a gasztronómia kapcsolata kerül fókuszba.

A Budapest Transzfer idén a gasztronómia iránt szenvedélyesen érdeklődő, a gasztronómiát írásaikba témaként választó, vagy tudósként a témával foglalkozó szerzőket lát vendégül, és nyitja ki ezzel a világ gasztroirodalmi atlaszát, külön hangsúlyt helyezve a kelet-közép-európai térségre. Természetesen sok szó esik majd gasztroirodalomról, irodalmi szakácskönyvekről, mindebbe bevonják a tudományt, a nyelvészetet és a pszichológiát, a résztevők pedig ellátogathatnak kedvenc szerzőik törzshelyeire egy kocsmatúra során, de lesz verskoncert gyerekeknek, brunchfőző és -felolvasó írókkal, és városi kincskeresőjáték is.

Végy tíz deka irodalmat!

Október 15-én kora este a fesztivál megnyitója után beszélgetést hallhatunk a gasztroirodalomról, majd rendhagyó írói receptárverésen licitálhatunk Karafiáth Orsolya vezetésével. A szervezők minden napra készültek egy filmmel, ezen a napon a Gulyáságyú dokumentumfilm lesz soron, de aki inkább enne, annak a nyitóvacsorán a helye, a Könyvbárban.

A fesztivál másnapja igazán sokféle programot kínál, délután például egy izgalmas beszélgetésen vehetünk részt, melyen sok más mellett kiderül, milyen többlet-jelentéseket közvetít a gasztronómia. Estére elkészül a Péterfy Gergely főzte marhapörkölt, majd két másik beszélgetésbe kapcsolódhatunk be, az egyiken irodalmi szakácskönyveket nyitogatunk, a másikon pedig a régiónk konyhájáról hallhatunk eszmecserét. Ezen a napon is lesz mozi, a Toldiban a Gemma Bovery várja a filmrajongókat. A nap a budai kocsmákban zárul, ahol ismét Péterfy Gergely lesz a kapitány.

Terítéken a család

A hétvégén irodalmi sétára indulhatunk a Hosszúlépéssel. A Kompánia Lackfi-verseket tálal a kicsiknek a Mesemúzeumban; a Hadikban pedig beszélgetést hallhatunk a kávéházakról. Délután főzünk, és közben írók olvasnak fel műveikből, majd két beszélgetés várható, külföldi résztvevőkkel, például egy fiatal kínai szerzővel. Este ismét mozi a Toldiban, később egy beszélgetés a vasfüggöny mögötti cseh italkultúráról. A napot Csákányi Eszter zárja egy felolvasószínházzal.

A fesztivál zárónapján a szervezők kincskeresésre várnak minden játékos lelkű kalandort, a Mesemúzeumban pedig a Cellux Csoport főz együtt a gyerekekkel. Dragomán György Szabó T. Annával beszélgetős ebédre várja az érdeklődőket a Hadikban, a rászorulóknak pedig vasárnapi ebédet szolgálnak fel a Heti Betevővel, közben írók olvasnak fel. Délután a Világevők című filmet vetítik a Toldiban, a fesztivált pedig ezúttal a Kisüzemben tartják.

Még több információért és a részletes programért katt ide és ide!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr837893362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.