Olvass!

KönyvesBlog

5 kihagyhatatlan program az őszi Margón

2015. október 08. .konyvesblog.

A Margó Irodalmi Fesztivál rajongóinak nem kell jövő nyárig vágniuk a centit, október 8-tól indul a M*, vagyis a Margó őszi különkiadása, és egészen október 10-ig tart. Azoknak, akik például Závada Péter Mész című verseskötetének bemutatójára szeretnének bejutni, már most érdemes odasátrazniuk a Muzikum elé, a többieknek pedig a Bábszínház körül érdemes letáborozniuk, ahol Ottlik szelleme bridzsezni is megtanítja majd az érdeklődőket. Az utolsó este irány a Toldi, ahol végre kiderül, ki kapja az első Margó-díjat.

Az Ottlik-átirat

Az őszi Margó, sőt talán az év irodalmi eseménye zajlik majd október 9-én 19 órától a Bábszínházban. 1981. december 10-től 1982. március 15-ig Esterházy Péter összesen 250 órát töltött azzal, hogy egy 57x77 centiméteres rajzlapra lemásolja Ottlik kultregényét, az Iskola a határont. A Margó stábja hét írót kért fel, hogy válasszanak egy-egy Ottlik-szöveget, másolják le egy rajzlapra, a művelet alatt írjanak naplót, a jegyzeteikből pedig kreáljanak új szövegeket az Ottlik-szövegek margójára.

Írtak és rajzoltak: Cserna-Szabó András, Garaczi László, Kemény István, Németh Gábor, Parti Nagy Lajos, Péntek Orsolya és Péterfy Gergely tisztelgett Esterházy Péter 1981-es tisztelgése előtt.

Kérdez: Winkler Nóra

Facebook-eseménylink

Isten. Haza. Csal - Darvasi László új novelláskötetének bemutatója

A falusi kiskocsmák, az éttermi termékbemutatók, a fehér galléros uzsorások és az elhagyott öregek országába kalauzol legújabb novelláskötetében Darvasi László. Arra a magyar vidékre, ahol az apáinkat és az anyáinkat hagytuk. És ahol a fiaink hagytak minket. Azokra a tájakra, ahol az apák korsó sörrel és felessel oldják fel a mindennapi gyászt, és ahol a nevetés néha a legváratlanabb helyzetekben bugyog fel. Az Isten. Haza. Csal című kötetről Darvasi László október 10-én, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban mesél, beszélgetőtársa Megyesi Gusztáv lesz.

Facebook-eseménylink

Hilde Østby A vágyakozás enciklopédiájáról

"Ezek szerint minden mérhető, csak éppen a szerelem nem? Hilde Østby, pontosabban irodalmi alteregója, Liv Vestby nem hagyja ezt annyiban, egy enciklopédiát alkot, melyben betűről betűre haladva, A-tól Z-ig igyekszik legalább felskiccelni a szerelem természetrajzát. Azon belül is inkább a vágyét, amely tematikus vezérfonálként húzódik végig a köteten, és köti össze Dante történetét a névtelen olasz könyvtároséval, a milói Vénuszét egy lelkiismeretes bicikliszerelő lányéval vagy éppen Boleyn Annáéval" - írtuk nem is olyan rég a hét könyvévé választott kötetről. Hilde Østby október 8-án a Muzikumban csapja fel A vágyakozás enciklopédiáját, és válaszolgat Winkler Nóra kérdéseire.

Facebook-eseménylink

Találkozás Mircea Cartarescuval

„Hallottam őt már a román Esterházyként emlegetni, de ne engedjünk ennek a könnyű fuvallatnak, miközben tagadhatatlan, hogy számos hasonlóság köti össze őket” – írta Cartarescuról a magyarul frissen megjelent regényének, A testnek utószavában Papp Sándor Zsigmond. A testben álmok, rémálmok és hallucinációk váltják egymást, az olvasó a valóság és a mágikus realizmus határán egyensúlyozik, miközben ki sem mozdul az omladozó Bukarest romjai közül. A román irodalom legkelendőbb árucikkével október 8-án, 19:30-tól lehet találkozni a Muzikumban. Kérdezni Láng Zsolt fogja.

Facebook-eseménylink

délelőtt négy // Röhrig Géza estje

Ha verset írok, akkor az az igazi szerelem. Ha énekelek, akkor meg az. Vagy az sem. A versben amúgy az a jó, hogy minimálművészet, tehát sosem hagyja el az embert. Verset játszótéren, villamoson, bárhol lehet írni”- nyilatkozta a kilencvenes évek közepén Röhrig Géza költő, író, filmrendező, dramaturg. Legújabb bárhol írt verseit 2016 tavaszán olvashatjuk a Magvető kiadónál, ám Amerikában hamarosan megjelenik Dead Beard című regénye. Ő játszotta Nemes Jeles László Cannes-ban díjazott filmje, a Saul fia főszereplőjét, Ausländer Sault, aki a Sonderkommando tagjaként mindent megtesz, hogy tisztességesen eltemethessen egy fiút, akiről azt állítja, hogy a saját fia. A Margón Németh Gáborral beszélget majd október 10-én 19 órától a Toldiban.

Facebook-eseménylink

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr747926008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.