Olvass!

KönyvesBlog

Tolkien a részletek megszállottja volt, a jegyzeteivel ellátott térkép a véletlennek köszönhetően került elő

2015. október 26. .konyvesblog.

A hobbitok ugyanazon a szélességi fokon élnek, melyen Oxford is található, a regénybeli Minas Tirith városát pedig az olaszországi Ravenna inspirálta - mindez abból a térképből derül ki, mely Pauline Baynes illusztrátor saját Gyűrűk Ura-kötetéből pottyant ki. A térképet egy másik Gyűrűk Ura-kötetből távolították el akkor, amikor Pauline Baynes a saját változatán kezdett dolgozni Tolkiennel, a példányon pedig mind az író, mind pedig az illusztrátor megjegyzései megtalálhatók. Tolkien javaslatai zöld tintával olvashatóak: ezekből kiderült, hogy az író helyenként kijavított egy-egy településnevet, volt, ahol újat javasolt, Ravenna mellett pedig Belgrádot, Ciprust és Jeruzsálemet is fontos referenciapontként használta - írja a Guardian.

A ritka kiadványokra szakosodott Blackwell’s Rare Books munkatársa, Sian Wainwright szerint a térkép jól mutatja, hogy Tolkien mennyire megszállottja volt a részleteknek; nem volt könnyű együttdolgozni vele, de a közös munka végeredményben mindig gyümölcsözőnek bizonyult. Tolkien és Baynes levelezéséből is az derül ki, hogy kettejük együttműködése nem volt teljesen problémamentes, egyik 1969-es levelében az illusztrátor például fel is hánytorgatta, hogy Tolkien mennyire nem volt együttműködő az egyik közös munkájuknál, igaz, az író később bocsánatot kért az időhúzásért, és nagyon elégedett volt a közösen készített térképpel.

Szakértők izgalmas és fontos felfedezésnek tartják a mostani térkép megtalálását - melynek létezéséről a levelezésből már eddig is tudni lehetett -, hiszen az híven tükrözi Tolkien kreatív víziójának leképezését. A térképet most bárki megveheti, a szerencsés rajongónak, illetve gyűjtőnek azonban 60 ezer fontot (~25 millió forintot) kell kipengetnie érte.

És ha már térkép: a GalleyCat-en megjelent a minap egy infografika, amely Zsákos Frodó és a többi hobbit útját követi nyomon, és főbb kalandjait jelöli Középföldén:

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr758022620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.