Olvass!

KönyvesBlog

Apa teljesen felvillanyozva indult neki a nagy kalandnak, szüzessége elvesztésének

2015. október 28. .konyvesblog.

A család híre és túlélése azon múlik, viszik-e, veszik-e a csilipaprikával ízesített lóbabpürét. Márpedig a pürét veszik és viszik, hiszen Szecsuánban vagyunk, ahol a bors mellett ez a másik alapvető hozzávaló, amely minden ételbe kell. Nem is a pürével adódik bonyodalom, hanem amiatt, hogy a családban senki nem mondja ki, amit szeretne. Mindenki szerepet játszik, mindenki meg akar felelni, legalábbis szavakban, a többiek elvárásainak.

Ge Yan: Szecsuáni csípős

Fordította: Zombory Klára, Európa Könyvkiadó, 2015, 304 oldal, 2990 HUF

 

Most pedig ráadásul ki akarnak tenni magukért, hiszen nyolcvanéves a nagyi, aki anyacsászárnéként erős kézzel, már-már kíméletlenül mozgatja a szálakat, és irányítja a szereplők életét. Meg kell szervezni a születésnapi ünneplést, és eközben ha csak képletes értelemben is kiborul a rotyogó kondér, és minden családtag szennyese közszemlére kerül.

A Szecsuáni csípős lapjain Pingle, a képzeletbeli kisváros valós színekben, egzotikus kavalkádja teljességében elevenedik meg, ugyanakkor tele van olyan figurákkal, akik akár a szomszédunkban is élhetnének, akik akár mi magunk is lehetnénk. Éppolyan pletykásak, falánkak és kapzsik, és ugyanúgy rejtegetik jellembeli fogyatékosságaikat, mint mi. Ez garantálja, hogy a fiatal szerző csípős, groteszk műve bármely ország bármely olvasóját szíven találhatja.

Yan Ge 1984-ben született Kína Szecsuán tartományában. A Szecsuáni csípős a harmadik regénye, 2013-ban hazájában elnyerte vele A Legígéretesebb Új Tehetség díjat.

Olvassatok bele a kötetbe:

Yan Ge_Szecsuáni csípős_ részlet by konyvesblog

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr737970597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.