Olvass!

KönyvesBlog

Áfra János nyerte el a Horváth Péter-ösztöndíjat

2015. november 12. .konyvesblog.

Fotó: Valuska Gábor

Két akarat című kötetéért Áfra János nyerte el idén a Horváth Péter-ösztöndíjat - derült ki a csütörtök esti átadón az Unplugged Kávézóban.

A Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj kuratóriuma a könyvkiadók javaslata alapján összeállított egy Top10-es listát, így a jelöltek között szerepelt Áfra János, Babiczky Tibor, Balaskó Ákos, Kemény Zsófi, Papp-Zakor Ilka, Potozky László, Sirokai Mátyás, Toroczkay András, Turi Tímea, Závada Péter. Közülük választotta ki a kuratórium a három legesélyesebb jelöltet. Áfra János Két akarat (Kalligram, 2015), Papp-Zakor Ilka Angyalvacsora (JAK-Prae, 2015), Závada Péter pedig Mész (Libri, 2015) című kötetével szállt versenybe. 2015 Horváth Péter-ösztöndíjasa végül a kuratórium döntése szerint Áfra János lett.

A nettó 6 ezer eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, számukra egy évnyi nyugodt munkakörülmény biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egyhónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin által felajánlott egyhónapos berlini ösztöndíjjal is.

"Nem végeztem kiterjedt kutatómunkát a szerelmi líra vagy a képleírás hagyományára vonatkozóan, de azt sem hiszem, hogy teljes mértékben kizárható volna az olvasmányélmények hatása. A kaput azért próbáltam és próbálom ezután is minél szélesebbre tárni, sokféle lírai hagyományt megismerni. A tradícióval való párbeszédbe kerülés mellett mégiscsak az a cél, hogy valamennyire sajátszerű dolgot hozzunk létre, jól felismerhető kézjegyet alkossunk"

- mesélte Áfra János a Könyvesblognak adott korábbi interjúban, melyben felelőtlenségről, átlegózott éjjelekről és az emailmentes napokról is beszélgettünk vele.

Forrás: Litera

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr138074314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.