Olvass!

KönyvesBlog

Háy János: Ez még szerető, az már feleség, ez még feleség, az már szerető

2015. november 26. .konyvesblog.

Új novellákkal és egy drámával egészült ki Háy János Házasságon innen és túl című kötete, amely a tavasszal megjelent Hozott lélek párdarabja.

A decemberre várható elbeszéléskötetben valós történeteket mesél el a szerző: házasságokat, szétesett kapcsolatokat, megalázott feleségeket és szeretetlenségben élő férjeket. A szűkszavú novellák kerülik a felesleges magyarázkodást, a felesleges írói futamokat. A mondatok pontosságra törekszenek, és arra, hogy a lehető legkevesebb információval határozzák meg a helyzetet, a jellemeket és a sorsokat.

Háy János: Házasságon innen és túl - Tíz új darabbal

Európa Könyvkiadó, 2015, 424 oldal, 3690 HUF

 

Ez még szerető, az már feleség

ez még feleség, az már szerető.

Ez még elvált, az már házas,

ez még házas, az már elvált.

Ez még szeret, az már nem emlékszik,

ez még nem emlékszik, az már szeret.

Ez még vadászik, az már megfőzte,

ez már megfőzte, az még vadászik...

Ez már, az még és ez még, az már,

de végül mindegyiket megette a halál

– olvasható a könyv borítóján.

Háy – a Hozott lélek elbeszéléseihez hasonlóan – ebben a kötetben is hétköznapi történeteket mond el hétköznapi nyelven, mintha valós párbeszédeket, szereplők beszélgetéseit jegyezné le. Ismerős történetek ezek, mintha az olvasóval, ismerősével, barátjával vagy szomszédjával történne.

A Házasságon innen és túl tíz új írással bővült. Háy János szerette volna a könyv első kiadása óta született és idetartozónak gondolt szövegeket beletenni ebbe a kötetbe. „Ezek az írások nem sejtetnek új kötetet, ott a helyük, s nekem tartalmilag oda kellett tennem, a Hozott lélek kidobta magából. Az új szövegek bővítik az anyagot, de nem írják felül a kötet eredeti szándékát. Persze meg is feledkezhettem volna róluk, de nem akartam, hogy a jövőben kísértsenek, és a fejemre koppintsanak, hogy én valamit íróként érzelmileg vagy gondolatilag nem zártam le. Szóval semmiféle üzleti sandaság, ami amúgy is elég idegen tőlem, nem húzódik a döntés mögött. Régebbi írásaimat soha nem fogom átírni, mert nem szeretném a korábbi énemet korrigálni, de a regényeken kívül a többi könyvemnél, mondjuk az Egymáshoz tartozók esetében, vagy a versesköteteknél, elképzelhető bővítés” – írta Háy János facebook oldalán.

A Házasságon innen és túl új változatában szerepel a Nehéz című színdarab is, amelyet a szerző az azonos című novella alapján írt, és jó példázza, miképpen alakul át egy novella önállú színdarabbá.

Olvass bele a kötetbe:

Hay Hazassagon Innen Es Tul Reszlet1 by konyvesblog

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr388114954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.