Olvass!

KönyvesBlog

Karácsonyi nonfiction - A valóságnál semmi sem érdekesebb

2015. november 26. .konyvesblog.

1000px_kblog_v3.jpg

A Svéd Királyi Akadémia idén nem egy szépírónak, hanem egy tényfeltáró újságírónak ítélte az irodalmi Nobel-díjat. Szvetlana Alekszijevics azokat szólaltatja meg, akiknek a hangja nem hallatszik ki a tömegből, írásaiban nem válogat hóhérok és áldozatok között. Győzelmével talán a kellő figyelem vetül majd a nem fikciós alkotásokra is, hiszen elég felcsapnunk egy nonfictiont, hogy megbizonyosodjunk róla, az életnél tényleg nincs nagyobb rendező. Válasszuk akár egy arisztokrata özvegy naplóját, egy legendás szerkesztő visszaemlékezéseit, a Japán társadalom titkait vagy épp súlyos és sötét szemelvényeket az átkosból, az igazsággal sosem lőhetünk mellé.

Réz Pál: Bokáig pezsgőben

Réz Pál: Bokáig pezsgőben

Magvető, 2015, 416 oldal, 3490 HUF

 

Réz Pál Parti Nagy Lajosnak mondott el mindent, amit nem akart memoárrá formálni, a beszélgetés pedig most kötetben is megjelent, kielégítve az olvasó irodalmi pletykaigényét. Réznél jobb mesélőt aligha találnánk, anekdotázzon akár az Eötvös Collegiumból való kirúgásáról, egy állásért kuncsorgó pártfunkcionáriusról vagy a sajátos humorú Füst Milánról.

Zimándi Pius István: Egy év története naplójegyzékben (1944. március 19. – 1945. március 17.)

Zimándi Pius István: Egy év története naplójegyzékben (1944. március 19. - 1945. március 17.)

Magvető, 2015, 560 oldal, 4490 HUF

 

A jászóvári premontrei kanonok, legendás tanár és irodalomtörténész szituációs zsenialitással dokumentálta a háborús mindennapokat, bemutatva a keresztény középosztály hangulatát, részvétet, végtelen távolságtartás és egy jó adag öniróniát keverve a történelemhez.

Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink

Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink

Fordította: Iván Ildikó, Európa Könyvkiadó, 2015, 600 oldal, 3990 HUF

 

Ötrészes nagy Vörös Enciklopédiájának, Az utópia hangjainak zárókötetében a szovjet lélek legmélyére ás 2015 irodalmi Nobel-díjasa. Alekszijevics a Szovjetunióban fontos pozíciót betöltött pártkatonákat és a hatalom számára jelentéktelen kisembereket szólaltat meg, hóhérokat és áldozatokat, akik mind egy olyan időszakról mesélnek, amelynek darabkáival ma a kortárs orosz vezetés kirakózik.

Ferber Katalin: Az elárult Japán – Út Fukushimáig

Ferber Katalin: Az elárult Japán - Út Fukusimáig

Kalligram, 2015, 280 oldal, 3000 HUF

 

Hogyan boldogul egy európai a japán társadalomban, és miért dönt úgy, hogy 20 év után japán férjével végleg elhagyja az országot? Ferber Katalin könyve egy zárt kultúrába enged bepillantást, és arra is rávilágít, hogy a kelet-európai és a japán ember sorsában sem kell nagyítóval keresni a hasonlóságot.

Szécsi Noémi és Géra Eleonóra: A budapesti úrinő magánélete (1860–1914)

Szécsi Noémi és Géra Eleonóra: A budapesti úrinő magánélete (1860–1914)

Európa Könyvkiadó, 2015, 448 oldal, 4290 HUFFB+

 

Nemcsak este volt fess a pesti nő a 19. század második felében és az első világháborút megelőző 20. századi években. Budapest diktálta a divatot, pezsegtette a széplányok vérét, és vonzotta az olcsó női munkaerőt. A kötet azokról az időkről mesél, amikor egy nőnek már nemcsak a szépségétől vagy a botrányairól volt hangos a pesti éjszaka, hanem művészeti vagy tudományos teljesítményétől is.

Yuval Noah Harari: Sapiens - Az emberiség rövid története

Yuval Noah Harari: Sapiens - Az emberiség rövid története

Fordította: Torma Péter, Animus Kiadó, 384 oldal, 4980 HUF

 

Hetvenezer évvel ezelőtt az ember egy volt a bolygó jelentéktelen élőlényei közül, az ezt követő időszakban azonban a Föld urává és első számú pusztítójává vált. Uralma alá hajtotta a környezetet, birodalmakat épített ki, és fokozatosan hágta át saját korlátait – napjainkban ugyanakkor elégedetlenebb, mint valaha. Mégis mi tette a homo sapienst a legerősebb fajjá, mik azok az előnyök, amelyek segítségével a csúcsra jutott, és milyen szerepe volt mindebben a tűznek, a pletykának, a mitológiának, a mezőgazdaságnak, vagy éppen a mindennapjainkban is tetten érhető ellentmondásoknak? A Sapiens ezt kutatja.

Laszlo Bock: A Google titok - Irányítsd és éld az életed

Laszlo Bock: A Google titok - Irányítsd és éld az életed

Fordította: Lázár A. Péter, Bookline Könyvek, 2015, 408 oldal, 3990 HUF

 

A magyar származású Laszlo Bock gyerek volt még, amikor a családjával a kommunista Romániából az Egyesült Államokba költöztek. Ma ő felel a Google személyzeti ügyeiért, és így több tízezer munkatárs toborzásáért és egyéni fejlődéséért. Könyvében azonban nemcsak a világcég műhelytitkaiba, filozófiájába, munkahelyi kultúrájába enged betekintést, de kötete érdekes lehet azoknak is, akik arra keresik a választ, hogyan lehetnek eredményesebbek ők vagy az általuk irányított cég a mindennapokban.

Horthy Miklósné: Napló 1944-45

Horthy Miklósné: Napló 1944-45

Libri Könyvkiadó, 2015, 200 oldal, 3490 HUF

 

Évtizedekig kallódott Horthy Miklósné naplója, melyet a háború utolsó másfél évében vetett papírra. Az első bejegyzés 1944 novemberében született, nem sokkal azután, hogy a volt kormányzót és családját Németországba hurcolták, majd egy bajor kastélyba zárták a nácik. A napló főleg a fogság hétköznapi rutinjaira, a mindennapok nehézségeire szorítkozik, feltűnően hiányzik belőle azonban bármiféle politikai kommentár. Nem véletlenül: a feljegyzéseket Horthyné nem a nyilvánosságnak szánta, és tartott attól is, hogy naplója a háború alatt vagy után illetéktelenek kezébe kerülhet. 

Nyáry Krisztián: Merész magyarok - 30 emberi történet

Nyáry Krisztián: Merész magyarok - 30 emberi történet

Corvina Kiadó, 2015, 272 oldal, 4500 HUF

 

Budapest vőlegénye, a mindenséget megszelídítő szobrász és az igazságért harcoló „lázasztónő” is helyet kapott Nyáry Krisztián új kötetében. A Merész magyarok összesen harminc életutat vázol fel, akik között van trafikvesztes és szír bevándorló is. A szerző a bemutatón elmondta, hogy „az áthallások és aktuálisnak hangzó elemek nem véletlenek: ugyan távolinak tűnik a 19. század, de történelmi léptékben ez a 100-150 év nagyon kevés. Ma is hasonló közegben és kultúrában élünk, ugyanolyan impulzusok érnek bennünket, mint a múlt emberét, csak az eszközeink változtak”.

Lovász Andrea (szerk.) - Navigátor 2. - Kortárs gyerekirodalmi lexikon, böngésző és olvasókönyv

Lovász Andrea (szerk.): Navigátor 2. - Kortárs gyerekirodalmi lexikon, böngésző és olvasókönyv

Cerkabella Könyvkiadó, 2015, 216 oldal, 3800 HUF

 

A gyerekeknek már a múlt héten ajánlottuk egy rakás olvasnivalót, ez a könyv azonban nemcsak nekik, hanem a szüleiknek és a tanáraiknak is szól. A kötet Adamik Zsolttól Zalán Tiborig bemutatja mindazokat a kortárs gyerek- és ifjúsági könyvszerzőket, illusztrátorokat, akiknek a könyvei otthon és a boltokban is megtöltik a polcokat, emellett pedig tíz fontos antológiát is sorra vesz. A Navigátor trükkje azonban, hogy rengeteg verset, novella- vagy regényrészletet is tartalmaz, így ha akarom, szerzői böngészőként és lexikonként, ha akarom, olvasókönyvként is lehet forgatni.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr568116206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.