Olvass!

KönyvesBlog

A legsúlyosabb fokozat - Képregény készült az Iszlám Állam pusztításáról

2016. január 21. .konyvesblog.

 kepreg.jpeg2014 decemberében, alig néhány hónappal azután, hogy az Iszlám Állam fegyveresei megszállták Szíria és Irak nagyvárosait, egy Joshua Dysart nevű képregényes az észak-iraki Erbil városába érkezett az ENSZ Világélelmezési Programjának megbízásából. Dysart öt napot töltött Erbilben, ezalatt többezer olyan emberrel találkozott, akik a harcok miatt elvesztették otthonaikat. A képregényes elkezdte dokumentálni a látottakat és hallottakat, és az iraki élményeiből képregényt rajzolt, középpontba állítva az ENSZ humanitárius segélyszervezetének dolgozóit, és azokat, akik valamilyen módon próbálnak segíteni a rászorulókon.

A képregény címe Living Level 3. lett, utalva ezzel a humanitárius katasztrófák harmadik, azaz legmagasabb besorolására, és egy segélyszervezeti dolgozó, az egyiptomi-amerikai Leila történetét meséli el, aki az Iszlám Állam által elfoglalt területeken vesz részt misszióban.  A képregény egyrészt az ő története: Leila egy olyan országból jön, ahol biztonságban van és sosem kell éheznie, és a terepen felteszi magának a kérdést, hogy mit is keres Irakban. Másrészt megismerünk egy olyan karaktert is, aki mögött semmilyen szervezet nincs, és csak a túlélésért küzd. Az alkotók fontosnak tartották, hogy a képregény elmondja a történetét a lakosságnak, akiken a segélyszervezetek munkatársai próbálnak segíteni, de bemutassa azt is, hogy ez mekkora küzdelem.  Remélik, hogy művük segít majd, hogy a kikopjon a szótárunkból az a szó: más.

kl.jpeg

Dysart, és szerzőtársa, Jonathan Dumont-t a HuffPostnak elmondták, hogy mindenképpen képregényt akartak csinálni: mindenféle ötletük volt (például Supermannel és a boszniai aknamentesítéssel,), ám azokat túlságosan propaganda- és önpromóció-szagúnak találták, és valami sokkal realisztikusabbat szerettek volna létrehozni. Dysart egyszer már megjelenítette a háborút képregényes formában: 2007-ben egy Unknown Soldier című sorozatot készített el, ami kelet-afrikai gyerekkatonákról szólt. Akkor gyerekkatonákkal utazott végig az észak-ugandai határ mentén.  

A készítők olyan karaktereket akartak megalkotni, akik nemcsak képregényben, de mondjuk tévésorozatban, vagy nagyjátékfilmben is működnének. Az összes karakter, akit felvonultatnak a kötetben, valós, kivéve  a főszereplőt, akiben a humanitárius szervezetek dolgozóinak tapasztalatait gyúrták egybe. Azt ígérik, hogy abból, aki most csak mellékszereplő volt, egy következő epizódban, például egy Ukrajnában játszódóban könnyen válhat majd  főszereplő.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr418297064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.