Olvass!

KönyvesBlog

Meghirdette első pályázatait a kormány íróakadémiája

2016. február 19. .konyvesblog.

Fotó: Bach Máté

Meghirdette első pályázatait a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft., amelynek deklarált célja a művésztehetségek felkutatása és támogatása.

A KMTG első projektje szépirodalmi, ennek keretében pedig a Kft. meghirdette az Előretolt Helyőrség Íróakadémia projektjének első pályázatait. A pályázat futamideje alatt legfeljebb 30 alkotó részesülhet anyagi támogatásban, - ahogy írják - "rendkívüli tanulási, továbbképzési lehetőségekben, műhelymunkában és korszerű önmenedzselési módszerek elsajátításában".

"A KMTG biztosítja a szerzők műveinek megjelentetését rangos könyvkiadóknál, író-olvasó találkozók szervezéséről és folyamatos médiajelenlétről gondoskodik, valamint szakmai érdekképviseletet nyújt."

A Kft. két kategóriában hirdetett pályázatot, így tízen mentorok lehetnek, akik részt vesznek majd a tehetséggondozásban. Velük a KMTG a 1 évre szóló szerződést köt, havi bruttó 150.000–250.000 Ft erejéig. A pályakezdő kategóriában húsz fő pályázhat sikeresen: ide olyan olyan pályakezdő tehetségek jelentkezését várják, akik "kötettel még nem rendelkeznek, de már fel tudnak mutatni tehetségüket bizonyító írásműveket". A pályázat nyerteseinek a KMTG 1 évre szóló tanulmányi ösztöndíjat ítél meg, havi nettó 40.000–100.000 forint erejéig, mellyel az oktatásban való részvétel feltételeit biztosítja. Mindkét kategória esetében a támogatás folyósítását a KMTG 1+1 évre meghosszabbíthatja.

Korábban mi is beszámoltunk, hogy a kormány 3 millió forint törzstőkével és 147 millió tartalékkal hozta létre a KMTG-t. A hír és az összeg nagysága nem csak az irodalmi életet lepte meg, Krusovszky Dénes a Facebookon indított vitát, ami a Dróton is folytatódott.

A kezdeményezés ötletgazdája, a Kft. irodalmi-szakmai vezetője, Orbán János Dénes költő a Könyvesblognak adott interjújában azt mondta, hogy a "KMTG célja az anyaországi és határon túli magyar művésztehetségek felkutatása és szakmai kiteljesedésük elősegítése. Azért jött létre, hogy a fiatal művészetnek legyen egy olyan intézménye, amely tőkeerős, és cégként más forrásszerzési lehetőségei is vannak, mint a kulturális egyesületeknek és alapítványoknak".

További infóért katt ide!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr538404004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.