Olvass!

KönyvesBlog

Megjelenik a nagy hatású sonderkommandós interjúkötet

2016. február 29. .konyvesblog.

ujgreif.jpg

Áprilisban jelenik meg Gideon Greif Könnyek nélkül sírtunk című könyve, amely az auschwitz-birkenaui Sonderkommandó életben maradt tagjaival készült beszélgetéseket tartalmazza. Az izraeli történész könyve fontos forrása volt Nemes Jeles László Oscar-díjas filmjének, a Saul fiának.

A film főszereplőjét, Röhrig Gézát eredetileg egy kisebb szerepre hívták be a castingra, de olyan meggyőző volt, hogy Saulnak is megnézték. Azt a feladatot kapta, mesélje el egy sonderkommandós egy napját. Monológja olyan ütősre sikerült, hogy voltak, akik sírva fakadtak rajta. Röhrig ekkor már olvasta Gidon Greif nyolc sonderkommandóssal készített We Wept Without Tears: Testimonies of the Jewish Sonderkommando from Auschwitz című interjúkötetét, amely szigorú részletességgel tárgyalja a gázkamrák kegyetlenségeit. Nemes Jeles László ezek után adta neki a főszerepet. A film Cannes-ban nagydíjat kapott, majd a sikerszéria folytatódott a világ legtöbb fontos fesztiválján: Arany Glóbuszt nyert, és mgekapta a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscart is. Amerikában elérte az egymillió dolláros bevételt, Franciaországban 200 ezer, Magyarországon eddig 150 ezer ember látta.

Kapcsolódó cikk:

Saul egy szörnyeteg - Georges Didi-Huberman levele Nemes Jeles Lászlóhoz

Nemes Jeles Tel-Avivban kereste fel Greifet, és hosszan beszélgettek Auschwitzról és a Sonderkommandóról. Röhrig Géza szerint a kötetben döbbenetes élességgel tárul fel a halálgyárak működése.

„Aki elolvassa a válaszokat a dr. Greif által e hat túlélőnek feltett mélyre ható, alapvető jelentőségű kérdésekre, óhatatlanul megfigyelheti a napról napra átélt tapasztalatokat, amelyeket mint a Sonderkommando tagjai Aschwitz-Birkenau krematóriumaiban szereztek. A mindennapi élmények úgy tárulnak fel, mint pontos sebészi szike által ejtett sebek”

– írja a könyv előszavában Gerald Fleming holokausztkutató.

Gideon Grief: Könnyek nélkül sírtunk

Fordította: Szántó Judit, Európa, 2016, 600 oldal, 3990 HUF

 

A sonderkommandósok közül nem sokan élték túl a haláltábort, ám Greif szerint az életben maradt sonderesek beszámolói a nácik által elkövetett tömeggyilkosság legértékesebb forrásai. Többen kollaborációval vádolták őket, de nem voltak sem kollaboránsok, sem bűnözők – a megsemmisítő táborok legnyomorúságosabb foglyai voltak. Greif az egyik túlélő mondatával zárja a könyvet:

„Igazából senki sincs abban a helyzetben, hogy megértse, ami Auschwitz-Birkenauban történt. Erre csak azok képesek, akik átélték.”

Gideon Greif a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendége lesz.

Olvass bele a kötetbe:

Greif_Könnyek nélkül sírtunk_részlet by konyvesblog

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr718428844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.