Olvass!

KönyvesBlog

Négy Saul-könyv jön a Jelenkornál

2016. március 02. .konyvesblog.

saul2.JPG

A Saul Fia Kft. és a Jelenkor Kiadó 2016 februárjában stratégiai együttműködést kötött, melynek keretében négy könyv jelenik meg az alkotók szándéka szerint. Ezek a Saul fia hivatalos kiadványai. Közülük az első (Túl a feketén) már megjelent, ezt követi majd a Saul fia filmkönyv, mely júniusban, az Ünnepi Könyvhéten lesz olvasható.

A tervezett Saul-könyvek közül már megjelent Georges Didi-Huberman Túl a feketén - Levél Nemes Lászlóhoz, a Saul fia rendezőjéhez című esszélevele, melyet a neves francia filozófus és művészettörténész a Saul fia című film megtekintése után írt Nemes Jeles László rendezőnek (olvass el belőle egy részletet ITT). Ezt követi majd a Saul fia filmkönyv, melyben a film alkotói mesélnek a forgatásról, így egyebek között fény derül arra, hogyan készültek az embert próbáló felvételekre, a film szakértői pedig olyan háttéranyagokat adnak közre, melyek segítették a szereplőket és az alkotókat, hogy a film autentikus világát minél hitelesebben tudják megformálni.

A tervek között szerepel a Saul gyermekei című kötet megjelenése, melyet Vági Zoltán jegyez. 1944 nyarán a német és magyar hatóságok két hónap alatt 430 ezer magyar zsidót hurcoltak Auschwitz-Birkenauba, köztük több mint százezer gyermeket. Akárcsak Saul fiát. Mi történt velük és a szüleikkel? Hogyan ölték meg őket és kik élték túl? Kik voltak a gyilkosaik? Hány magyar dolgozott a Sonderkommandóban Saul Auslanderhez hasonlóan? Mire kényszerítették őket? Hogyan bírták elviselni a lelki terhet? Milyen szerepük volt a filmben is ábrázolt felkelésben? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Saul fia történész szakértőjének munkája az SS eredeti iratai és a visszaemlékezések, tanúvallomások ezrei alapján.

„Az éjszaka a barátom. A dalaim könnyek és sikolyok. Fényem az áldozati tűz...A pokol az otthonom” – írta egyik feljegyzésében Zalmen Gradowski, az auschwitz-birkenaui Sonderkommando tagja, az ellenállási csoport egyik vezetője. A háború után a krematóriumok környékén és romjai közül több elásott visszaemlékezés került elő. E titkos jegyzeteket a Sonderkommando tagjai írták. Azért, hogy ránk, az utókorra örökítsék a gyilkolás részleteit, amelyeket az SS örök feledésre akart ítélni. Munkáikban a gázosításokról éppúgy beszámoltak, mint a Sonderkommandóban uralkodó viszonyokról és a halálgyár mindennapjairól. Részletesen írtak a rájuk nehezedő lelki teherről, a felkelés előkészületeiről. Tőlük tudjuk, hogyan ölték meg 1944 nyarán a magyar zsidók százezreit. Ők jegyezték le az áldozatok utolsó szavait. Az Oscar-díjas Saul fia alkotói e páratlan dokumentumokat használták a leggyakrabban a forgatókönyv és a film elkészítése során. A szövegek - Tekercsek a Sonderkommandóból címmel - első alkalommal kerülnek az olvasók kezébe magyarul.

Forrás: Jelenkor

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr648435746

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2016.03.02. 15:39:06

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.