Olvass!

KönyvesBlog

Last minute húsvéti lista - Milyen gyerekkönyvet vegyek?

2016. március 25. .konyvesblog.

Nyugi, nem holnap van húsvét, de azért adunk addig pár tippet

Nyakunkon a húsvét, és ha azt szeretnétek, hogy a csokihegyeken kívül könyvet is hozzon a nyúl, akkor most segítünk. Íme egy last minute ajánló, tele olyan könyvekkel - a számolóstól, pöttyöstől, éneklőstől kezdve a vámpíroson át egészen a klasszikusig és a megrázó-elgondolkodtatóig -, melyek közül a legkisebbeknek és a már önállóan olvasó gyerekeknek is könnyen lehet válogatni.

Hervé Tullet: Pötty Játék

Hervé Tullet: Pötty Játék, ford.: Hotya Hajni

Fordította: Hotya Hajni, Vivandra, 2016, 60 oldal, 2800 HUF

 

A pöttyök visszatértek, és megint játszani szeretnének! Különösen az egyik kis sárga, aki azt akarja, hogy tegyük az ujjunkat a jobb felső sarokba, majd kacskaringózzunk, menjünk legalább még három kört, bújócskázzunk, verekedjük át magunkat a pacarengetegen, és mindennek a tetejébe még varázsoljunk is. A Pötty Könyv után Hervé Tullet ismét a legkisebbek figyelmét követeli. A Pötty Játék nemcsak az ujjakat, hanem a fantáziát is megmozgatja, közben olyan kalandokba rántja magával a kicsiket, amiket ki sem néztünk volna egyetlen sárga pöttyből.

Lauren Child: Charlie és Lola – Egy valami

Lauren Child: Charlie és Lola – Egy valami

Fordította: Szabó T. Anna, Csimota Könyvkiadó, 2016, 32 oldal, 2490 HUF

 

Az élet csupa szám. Ezt még Charlie kishúga, Lola is tudja. Lola néha még elakad, ha számolni kell, de nem adja fel, és lelkesen számba vesz mindent. Hiszen számokkal találkozunk, ha bevásárolni megyünk, ha az időt mérjük, ha a pöttyöket próbáljuk feltérképezni a ruhánkon, és akkor is muszáj számolnunk, ha katicabogarakba botlunk az úton. Időnként képtelenség fejben tartani ezt a rengeteg számot, hiszen lehet belőlük ezer, de akár trillió is, Lauren Child (portrénk róla ITT olvasható) mégis megpróbálja. Az evés és az alvás után ezúttal a számok birodalmába vezeti el olvasóit, a mese közben pedig talán arra is fény derül, hogy mennyit is jelent az a bizonyos egy valami.

Rutkai Bori Banda: Pizsamátor

Rutkai Bori Banda: Pizsamátor

Kolibri Könyvkiadó, 2016, 48 oldal, 3999 HUF

 

Miután a Rutkai Bori Banda Sárkányjárgánya körbeszáguldott az országban, a csapat új kalandokra indul. A bulizós kaland-dalok hősei ezúttal a Pizsamátorok. Hogy kik ők? Köztünk élő átváltozóművészek: hol kalózok, hol bunkerépítők, máskor porszívószelídítők, olykor piciklis artisták, remek balatoni indiánok vagy a Rizibizi Diszkóban halandzsázó maharadzsák. Ha nem vigyázunk, egy szempillantás alatt a Citrom cirkuszban vagy a Béla-bálban találjuk magunkat, ahol „mindenki Béla és mindenki kiabál”. Közben kiderül az is, hogy mikor táncolnak a legvidámabban az egerek, és mit keres egy hableány meg egy hablegény a hullámzó Balaton tetején.

Will Mabbitt: Mabel Jones és az Ijesztő Kukac

Will Mabbitt: Mabel Jones és az Ijesztő Kukac

Fordította: Pék Zoltán, Kolibri Kiadó, 2016, 304 oldal, 2499 HUF

 

Miután Mabel Jones tudtán kívül végrehajtotta a Tettet, hamar egy zsákban találja magát, jó szorosan megkötözve. Ő még nem tudja, de a Tett megpecsételi a szerződést, és arra kötelezi, hogy egész életében a Kapitányt szolgálja az Ilyesztő Kukac fedélzetén. A kapitány egy farkas, akinek kalózsisakja és emberi combcsontból faragott műlába van. Bal szemét rég elvesztette, kiégette egy aljas petárda. Jobb szemét gyakorta egy távcsőre szegezi, és ezen át vizslatja a zemberi világot. Mabel tehát zsákban érkezik a kalózhajóra, ahol hamar megismerkedik annak bestiális és botrányos helyesírású legénységével. Közös kalandokra indulnak, melyeknek során kiderül, hogy ki a legjobb tolvaj, és még egy végzetes tejivó versenyre is sor kerül a Hullaszín Homár Kocsmában.

Lackfi János: Belvárosi gyümölcsök

Lackfi János: Belvárosi gyümölcsök

Pozsonyi Pagony, 2015, 60 oldal, 2990 HUF

 

A belvárosi gyümölcsök olyanok, mint bárki más. Egy nagy házban élnek mindannyian; ha találkoznak, kedvesen köszönnek egymásnak, ha valaki segítségre szorul, a rendelkezésére állnak, de persze van, hogy csak morognak meg veszekszenek, és időről időre egymás agyára mennek. A házban lakik például Eper bácsi, a meg nem értett festőművész, és a csupa ideg Naspolya néni, aki „állandóan a három átokfajzat kölykét szidja”. Vagy az elfoglalt és örökké elegáns Körte úr, aki egyszerre két mobiltelefonnal hadakozik, és ha nem figyel, lepottyantja egy galamb a mélyzöld öltönyét. És persze lakik itt egy csomó gyerek is: van közöttük magányos és félénk, meg olyan, aki örökké röhög. A vakmerő Szeder például esténként mindig a tetőn üldögél, és miközben szülei a konyhában balhéznak, patakokban csurog az arcáról a fény. A rendet egy hatalmas seprűvel felszerelkezett házmester vigyázza, a rendetlen korlátot pedig egy Darth Vader-maszkos szaki rakja rendbe.

Boldizsár Ildikó: Esti mesék lányoknak

Boldizsár Ildikó: Esti mesék lányoknak

Móra Könyvkiadó, 2015, 104 oldal, 2999 HUF

 

Boldizsár Ildikó: Esti mesék fiúknak

Boldizsár Ildikó: Esti mesék fiúknak

Móra Könyvkiadó, 2015, 104 oldal, 2999 HUF

 

Boldizsár Ildikó két kötete külön-külön és együtt is kerek egészet alkot. A lányoknak mesélhetünk például szép Katarináról, akinek örökké nyomában járt a sorsa, vagy a tojásból teremtett leányról, akit el akart veszejteni a hirtelen felbukkant boszorkányos lány. A fiúknak pedig olvashatunk a fiatal kecskepásztorról, aki réz-, ezüst- és aranyseregével szerzett hírnevet magának, vagy a kínai kisfiúról, akinek ecsete életre keltette a tárgyakat. Ám a legjobb az, hogy a fiúknak is olvashatunk lányos, a lányoknak pedig fiúknak szánt történeteket, melyeket Boldizsár Ildikó a legszebb európai, amerikai, ázsiai, afrikai mesékből válogatott össze. (Interjúnkat Boldizsár Ildikóval ITT olvashatod!)

Angela Sommer-Bodenburg: A kis vámpír

Angela Sommer-Bodenburg: A kis vámpír

Fordította: Nádori Lídia, Naphegy Kiadó, 2016, 144 oldal, 2490 HUF

 

A harmadikos Endre szívesen olvas vámpíros könyveket, ám azt a legmerészebb rémálmában sem gondolná, hogy az egyik legjobb barátja épp egy vámpírgyerek lesz. Teofil egy olyan világ kapuját tárja fel előtte, melyet addig legfeljebb csak az olvasmányaiból ismert. Vagy igazán még onnan sem. Ők ketten igaz barátok lesznek, Endre pedig még azt is megtanulja, hogy egy valódi vámpírköpennyel akár pizsamában is gond nélkül lehet repülni. Angela Sommer-Bodenburg egy általános iskolában tanított, amikor a hetvenes években elkezdte írni a tanítványainak a kis vámpír történetét. Azóta több mint húsz kötetet írt az ember- és a vámpírgyerek kalandjairól. Műveit mintegy 30 nyelvre fordították már le, és világszerte tizenkétmillió példányban keltek el.

Louise O'Neill: Örökké a tiéd

Louise O'Neill: Örökké a tiéd

Fordította: Farkas Krisztina, Tilos az Á Könyvek, 2016, 420 oldal, 3490 HUF

 

Van egy szép új világ, ahol a lányok már nem természetes úton születnek. Egy olyan világ, ahol a nőket az iskolákban csak arra tanítják meg, hogyan tudnak örömet okozni a férfiaknak. A legjobb eredményt elérő lányoknak férjük lesz, akiknek fiúkat szülhetnek, egészen addig, amíg többé már nem bizonyulnak hasznosnak. A többi lány jövője leírhatatlanul kegyetlen. freida és isabel legjobb barátnők, és minden esélyük megvan arra, hogy feleségek legyenek. A tét óriási, a feszültség egyre nő. A férfiak egy nap megérkeznek, hogy menyasszonyt válasszanak maguknak, freidának pedig meg kell küzdenie a jövőjéért. Még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy el kell árulnia az egyetlen embert, akit szeret és aki őt is viszontszereti. (A regény a hét könyve is volt nálunk, kritikánkat olvasd el ITT!)

Anna Woltz: Tess és én - Életem legfurcsább hete

Anna Woltz: Tess és én - Életem legfurcsább hete

Fordította: Rádai Andrea, Pozsonyi Pagony, 2016, 160 oldal, 2490 HUF

 

Samuel bátyjának a vakáció első napján eltörik a lába, ami elég nagy baj. Ám az már kevésbé, hogy amíg az orvosra várnak, a tízéves Samuel megismerkedik a tizenegy éves Tess-szel. Bár hamar kiderül, hogy a fiú nem tud táncolni, sem trombitálni, és még egy árva fafaragó tanfolyamot sem végzett el, a lány mégis a bizalmába avatja. Egy igazi titkot bíz rá, mégpedig egy olyan férfiról, aki azt sem tudja, hogy van egy lánya. Arról pedig még kevésbé tud, hogy az a lány épp azon mesterkedik, hogy minél jobban megismerje a szigetre csábított gyanútlan apát. Samuel rögtön a társa lesz az apamegismerő akcióban, miközben ő maga is rengeteg kérdéssel szembesül életről, halálról, arról, hogy megválaszthatjuk-e, mikortól legyen apánk, és hogy hozzá kell-e szoktatnunk magunkat az egyedülléthez.

Kalapos Éva: Massza

Kalapos Éva: Massza

Manó Könyvek, 2016, 237 oldal, 2990 HUF

 

Ráber Patrik teljesen olyan, mint egy átlagos kamasz. Ráber Patrik mégis teljesen más, mint egy átlagos kamasz. Petrit és Bukowskit olvas, szabadidejében pedig egy diákszínházban próbál, amivel még az osztály legszebb lányának érdeklődését is sikerül felkeltenie. Ám Ráber Patrik hamarosan célpont lesz: az iskolában először csak a tízóraiját veszik el, majd a pénzét, végül elkezdenek ömleni a kéretlen üzenetek. „Nem is voltak szavak, egy nagy, összefüggő massza volt. Gyűlöletmassza. Félelemmassza.” A világ rezdüléseire fogékony, érzékeny fiú eleinte biztos abban, hogy kezelni tudja a helyzetet, de az nemcsak az online, hanem az offline világban is egyre durvul. A zaklatók befurakodnak a mindennapjaiba, a gondolataiba, aláássák az önbizalmát, és a végén eljuttatják arra a pontra, ahonnan már nincs visszaút. (A regény hét könyve is volt nálunk, kritikánkat olvasd el ITT!)

A könyvlista eredetileg a Könyves Magazin 2016/1. számában jelent meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr958519826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.