Olvass!

KönyvesBlog

Alekszandra Marinyina, a krimi királynője Oroszországban

2016. május 03. .konyvesblog.

Az oroszországi rendszerváltást követően az orosz irodalomban új irányzatok jelentek meg, számos új szerző tűnt fel. Sajnos az átlag magyar olvasó viszonylag keveset tud róluk, hiszen jelentős részük továbbra sem kapható magyarul, köztük világszerte ismert és elismert írók. Egészen mostanáig a magyar olvasóközönség nem férhetett hozzá Alekszandra Marinyina regényeihez sem, pedig hazájában, a krimi műfajában ő az egyik legnépszerűbb író. 1998-ban Marinyina könyveit értékesítették a legnagyobb példányszámban Oroszországban, 2006-ban pedig az Évtized írója címet vehette át. Most végre magyarul is megvásárolható!

Alekszandra Marinyina a Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem jogi karán végzett, ezt követően majdnem húsz éven keresztül a Belügyminisztériumban dolgozott. Alezredesi rangban szerelt le.

Alekszandra Marinyina: A sértett neve - SENKI

Detektív Kiadó Kft., 2015, 2990 Ft

 

1992-ben írta első önálló regényét, amelyet egy személyes élmény ihletett; az írónő közvetlen környezetében megtörtént eset – egy megrendelésre írt és ki nem fizetett disszertáció – adta a krimi alapötletét. Ebben a műben tűnik fel a későbbi állandó főhős, Anasztaszija Kámenszkája őrnagy, a Moszkvai Bűnüldözési Központ nyomozója. A könyv nagy sikert aratott és az írónő – számára is teljesen váratlanul – hirtelen óriási népszerűségre tett szert. Az első krimit hamarosan továbbiak követték, és az olvasók már több mint két évtizede nyomon követhetik Anasztaszija Kámenszkája és kollégái sorsának alakulását.

Miben rejlik az írónő népszerűségének titka?

Marinyina rendőri pályafutása során sok mindent látott a saját szemével, megtörtént esetekből tudott meríteni. Oroszország nem egy könnyű hely, akad bőven gyilkosság is, amelyek érdekes témául szolgálhatnak. A nyomozás leírása gyakorlatias szemléletű, logikusan felépített és a realitás talaján mozog.

Alekszandra Marinyina: Kényszergyilkosságok

Detektív Kiadó Kft., 2016, 3190 Ft

 

Legalább ilyen fontos egy jó krimiben, különösen, ha sorozatról van szó, hogy a főhősök, a nyomozók és felügyelők szerethetőek legyenek. Mert gyilkosságok ide vagy oda, mégiscsak az a lényeg, mi történik kedvenc szereplőinkkel, akik nem idealizált figurák, hanem hús-vér emberek, jó és rossz tulajdonságokkal, napi gondokkal és problémákkal. Képesek vagyunk azonosulni velük, sőt jellemükben néha a saját hiányosságainkra is ráismerünk.

Ami leginkább különlegessé teszi ezeket a bűnügyi történeteket, az a megrázó emberi sorsok bemutatása. Egyszerű, hétköznapi emberek, akik rosszkor voltak rossz helyen, így szovjet hatalmi gépezet áldozataivá váltak, vagy rossz családba születtek, vagy a sors mostohán bánt velük. Ez rányomja bélyegét további életükre és személyiségük fejlődésére, és gyakran újabb tragédiába torkollik.

Alekszandra Marinyina: Idegenbeli játszma

Detektív Kiadó Kft., 2015, 3290 Ft

 

A háttérben pedig mindig ott van a rendszerváltás utáni orosz társadalom, annak minden gondjával-bajával, a belügyes világ már-már feudális viszonyaival. Az éles társadalomkritika sosem hiányzik Marinyina műveiből.

Ha nagyon röviden akarjuk összefoglalni, miért olvassák emberek milliói az írónő könyveit, akkor bátran állíthatjuk, hogy az első oldaltól az utolsóig izgalmas és fordulatokban gazdag történetekről van szó, amelyek nők és férfiak, öregek és fiatalok számára egyaránt érdekesek.

Alekszandra Marinyinának eddig három könyve jelent meg magyarul az Orosz Krimik sorozat részeként: A sértett neve – senki, az Idegenbeli játszma és a Kényszergyilkosság.

(x)

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr18679844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása