Olvass!

KönyvesBlog

Meghalt Réz Pál

2016. május 11. .konyvesblog.

(Kép forrása)

Életének 86. évében elhunyt Réz Pál irodalomtörténész, műfordító, szerkesztő, kritikus - tudtuk meg a Magvetőtől. Réz Pál 1930. július 25-én született Aradon, 1951-től a Szépirodalmi Könyvkiadó szerkesztőjeként, 1989-től a Holmi főszerkesztőjeként dolgozott.

Tavaly szeptemberben jelent meg - a Magvető Kiadó újraélesztett Tények és Tanúk sorozatának első köteteként - memoárja, a Bokáig pezsgőben, amelyet Parti Nagy Lajossal közösen írt. Akkor így jellemeztük őt:

"Mindent tud az irodalomról. Ő A Legendás Szerkesztő, aki mindenkit ismert, és mindenkiről volt (van) egy jó sztorija, ám sokszor nem is maga a sztori a lényeg, hanem az, ahogyan elmeséli: mintha esti mesét mondana, csak az ő történeteinek nem Mikkamakka vagy Pompom, hanem írók a főszereplői."

A Bokáig pezsgőben alapját azok a többórás beszélgetések adták, melyeket Parti Nagy Lajos és Réz Pál folytatott még a kilencvenes évek elején. A kötet tavaly szeptemberi bemutatójáról ezt írtuk:

"Felhívott egy kislány a rádiótól, és azt mondta, csináljuk meg – meséli a kivetítőről Réz Pál. A kislányt Szebényi Cecíliának hívták, a felvételek pedig kilenc éjszakán keresztül készültek, bár a beszélgetőpartner, Parti Nagy úgy emlékszik, volt az még több is. 1992 késő őszét írták, a ma már csak egészséges fantáziával elképzelhető közszolgálati magyar demokratikus rádió pedig tette a dolgát: például életútinterjúkat készített. PNL azt szerette volna, ha Réz a beszélgetés legépelt változatából nekiül megírni az emlékiratait, ám hiába jelent meg a szöveg első része a Kortársban, Réz kijelentette, hogy nem tud olyat írni, mint Vas István, úgyhogy akkor inkább nem is ír semmilyet. Mivel nagyon hiú ember, az interjú lényege számára az volt, hogy megfeleljen a feladatnak, és kerek képet adjon magáról és a korról. Nem volt nehéz dolga, PNL remekül kérdezte. A titok a hívószavakban állt, a Réz Pál-i emlékezet azonnal előhúzott egy újabb történetet, amint meghallotta a hívószót, hangozzon az Szép Ernőnek, Karinthynak, Csurkának, vagy Füst Milánnak."

A Bokáig pezsgőben alapjául szolgáló beszélgetések az alábbi linken érhetőek el.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr288704322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.