Olvass!

KönyvesBlog

Könyvesblokk: Ungvári, Grisham, Banks

2016. június 13. .konyvesblog.

Szokásos heti könyvesblokkunkban minden hétfőn ajánlunk néhány új könyvet és néhány egészen friss megjelenést, hogy ne maradj le semmiről. Ezúttal egy sorsfordító időszak megidézésével, egy vadiúj jogi thrillerrel és egy nagyszabású SF-széria utolsó kötetével indítjuk a hetet.

Ungvári Tamás: Felperzselt ország

Ungvári Tamás: Felperzselt ország

Scolar Kiadó, 2016, 256 oldal, 3750 HUF

 

A sorsfordító évek emlékiratai alcímet viseli Ungvári Tamás legújabb kötete. „Tágabb horizontja 1944–45 fordulójának egyes eseményeit, majd távlatát bontja ki a kortársak feljegyzései és emlékiratai alapján. Klasszikusok szólalnak meg itt: élő alkotók munkáit nem dolgoztam fel. A nagy sorsfordulót naplók, korabeli feljegyzések, az esemény közelében született reflexiók nyomán rajzoltam meg” – írja a könyv előszavában az író-irodalomtörténész. A világháborút követő béke első pillanataiban az írók is eszmélnek, ébrednek. Élményeiket ostromnaplóban rögzítik, mint Kassák, Déry, Illyés, Nagy Lajos, mások türelmetlen utópiákat szőnek. A folyamatos tegnap leírásának tárgya: emberek és események, illúziók és csalódások. Ébredés, egy-két évre, mielőtt a felperzselt országra újabb sötétség borult.  

John Grisham: A magányos farkas

John Grisham: A magányos farkas

Fordította: Wertheimer Gábor, Geopen Kiadó, 2016, 480 oldal, 4100 HUF

 

A címszereplő magányost Sebastian Ruddnak hívják, foglalkozására nézve ügyvéd, szakterülete a teljes reménytelenség. Akit ő elvállal, az már másban nem bízhat: ügyfelei között akad a halálsoron tengődő bűnöző és olyan is, akit két kisgyerek meggyilkolásával vádolnak. Rudd ugyanakkor azt vallja, hogy mindenkit megillet az igazság, ahogy a tisztességesen végigvitt tárgyalás is, és mint fizetett védőnek, neki az a kötelessége, hogy ezért mindent megtegyen, bármi áron. Úgy gondolja, mindenre felkészült, nem érheti meglepetés, és amikor ez mégis megtörténik, kiderül, mennyire sebezhető.

Iain M. Banks: Hidrogén szonáta

Iain M. Banks: Hidrogén szonáta

Fordította: Gálla Nóra, Agave Könyvek, 2016, 384 oldal, 3680 HUF

 

Iain M. Banks súlyos betegség következtében 2013 júniusában hunyt el, hatalmas űrt hagyva maga után a kortárs SF-irodalomban. Utolsó sci-fi regénye 2012 októberében jelent meg Hidrogén szonáta címmel, ami a Kultúra-ciklus tizedik kötete volt. Ebben a Kultúra megalapításában komoly szerepet játszó gziltek úgy döntenek, hogy követik sok millió más faj útját: szublimálnak és felfedezik a létezés egy új, minden eddiginél gazdagabb dimenzióját. A készülődést egy merénylet árnyékolja be: Vyr Cossont tartalékos tiszt is gyanúba keveredik, és most mindenki őt keresi életre-halálra. Cossont és társai, egy félreprogramozott android és egy gyanús kultúrabeli avatár nekivágnak az utolsó küldetésnek, amit a parancsnokságon kaptak. Meg kell találniuk egy tízezer éves kultúrabeli férfit, az egyetlen élő embert, aki talán még tudja, hogy mi történt annak idején.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr878805364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.