Olvass!

KönyvesBlog

Girl power, azaz vagány lányok a gyerekirodalomban

2016. október 11. .konyvesblog.

Míg Grimméknél a királykisasszonyok a kastély legfelső tornyában pihegtek, a sanyarú sorsú lányok meg a hamuban válogatták a lencsét – és persze mindannyian kitartóan várták, hogy rájuk találjon végre az igaz szerelem –, addig a kortárs gyerekirodalom szerencsére már tele van talpraesett, vicces lányhősökkel. A jelenség persze nem újkeletű, hiszen nagyjából Harisnyás Pippi megjelenése óta tudható, hogy a kaland nemcsak a fiúk passziója. Az utóbbi hónapok könyvtermését végigpörgetve olyan könyveket kerestük, melynek vagány kislányhősei minden körülmények között feltalálják magukat. Ráadásul ma van a nemzetközi lánynap, olvassatok ennek örömére is!

Caleb Krisp: Ivy Pocket és az Óragyémánt

Caleb Krisp: Ivy Pocket és az Óragyémánt

Fordította: Pék Zoltán, Kolibri, 2016, 310 oldal, 2499 HUF

 

Ivy Pocket a szobalányok gyöngye, legalábbis ebben a szent meggyőződésben tengeti napjait, és egyszerűen nem érti, miért akarnának munkáltatói rövid úton megszabadulni tőle. Hiszen mindig ott van, amikor szükség van rá: ha kell, kiigazítja a tévedéseiket, ha kell, puncsostálba nyomja a fejüket, enyhítve ezzel az elhatalmasodó idegbajt. Munkaadói, ha tehetnék, láthatatlanná válnának, vagy minimum elszöknének az éj leple alatt, csak egy üzenetet hagyva hátra, hogy még csak véletlenül se induljon a keresésükre. A tizenkét éves Ivynak akár szomorúra is fordulhatna a sorsa, ha nem kapna egy rejtélyes megbízatást. A titokzatos Óragyémántot kell eljuttatnia a születésnapos Matilda Butterfieldhez, de persze semmi sem úgy alakul, ahogy Ivy eredetileg elképzelte.

Jacqueline Harvey: Alice-Miranda és a titokzatos boszorkány

Jacqueline Harvey: Alice-Miranda és a titokzatos boszorkány

Fordította: Ruff Orsolya, Manó Könyvek, 2016, 325 oldal, 2690 HUF

 

Alice-Miranda egy illemtudó ifjú hölgyeknek létrehozott bentlakásos iskola tanulója, és bár kora szerint ifjú, neveltetését tekintve meg illemtudó, ám végtelen igazságérzete és fékezhetetlen kíváncsisága nem akadályozza meg abban, hogy kalandok egész sorába keveredjen. A sorozat harmadik kötetében Alice-Miranda és barátai egy színdarabot készülnek előadni a szomszédos fiúiskola növendékeivel. A kislányra az iskola falain kívül is kalandok egész sora vár: egy balul sikerült lovaglás után egy valaha szebb napokat látott, lakatlan kúriába vetődik el, ahol a helyi mendemondák szerint egy valódi boszorkány él. Még ha csak ez lenne a baja: az iskolába új lány érkezett, a pöffeszkedő Sloane, aki bonyodalmak egész sorát zúdítja az intézményre. Az iskola óriási bajba kerül, Alice-Mirandának pedig sürgősen ki kell találnia valamit, hogy megoldja a rejtélyes ügyet.

Guus Kuijer: Polli

Guus Kuijer: Polli 1. - Mindörökké együtt

Fordította: Wekerle Szabolcs, Kemény Zsófi, Pozsonyi Pagony, 2016, 215 oldal, 2690 HUF

 

Polli nem az a lány, aki mindig a fősodorhoz csatlakozik. Például arra a kérdésre, hogy mi leszel, ha nagy leszel, az ő életében csak egyetlen válasz létezik: költő. Ez még akkor is igaz, ha a barátja, Múmin emiatt szakít vele. Pollinak amúgy sem egyszerű az élete. Például van egy eléggé zűrös apukája. Meg egy anyukája, akinek éppen Polli osztályfőnökébe kellett beleszeretnie. Persze Polli szülei már réges-rég elváltak, de a fejleményeket még így is nehéz megemésztenie. Miközben éli a tizenkét évesek kívülről tök átlagos, belülről viszont érzelmi hullámvölgyekkel szabdalt, szakításokban, kibékülésekben, örömökben és szívszaggató fájdalmakban gazdag életét, Guus Kuijer olyan kőkemény témák emel be Polli történetébe, mint a rasszizmus, az átlagostól eltérő szülői minta, a drogfüggőség vagy a párkapcsolati válság.

Will Mabbitt: Mabel Jones és az Ijesztő Kukac

Will Mabbitt: Mabel Jones és az Ijesztő Kukac, ill.: Ross Collins

Fordította: Pék Zoltán, Kolibri, 2016, 301 oldal, 2499 HUF

 

Mabel Jones egészen addig az átlagos kislányok életet tengette, amíg valami rém gusztustalan dolgot végre nem hajtott. Ha a szülei leszidják, valószínűleg az is elég lett volna, őt viszont az éjszaka leple alatt kalózok rabolják el, akik egy helyesírási problémával súlyosbított hajóra cipelik. Mabel Jones akár sírdogálhatna is a hajó valamelyik sarkába húzódva, ám ő ehelyett teljes gőzzel beleveti magát a kalandokba. Ha kell, szembeszáll bárkivel, nem retten meg a kihívásoktól, legyen szó kísértethadseregről, vagy egy tejivó versenyről a Hullaszín Homárban. Közben megtanulja kiismerni az embereket és a kalózokat (legyenek féllábúak, kétlábúak vagy négylábúak), és rájön arra is, ki az igazi barát.

Francine Oomen: Léna titkai

Francine Oomen: Léna titkai 2.

Fordította: Rádai Andrea, Pozsonyi Pagony, 2016, 156 oldal, 2390 HUF

 

Már a Léna listái végén tudni lehetett, hogy a kislány szülei nem tudják megmenteni a házasságukat. Bármennyire is fáj mindenkinek, elválnak. Léna apukájának új családja, Lénának pedig egy mostohaanyukája és két mostohatestvére is lesz hirtelen.  A megnyugtató megoldás helyett azonban a problémák száma nő. Mert mi van akkor, ha az ember lánya hirtelen azon kapja magát, hogy szerelmes lesz a mostohabátyjába? És mennyiben változik meg a mi életünk, ha kiderül, hogy az anyukánk szerelmes lesz valakibe? Léna életében az igazi nagylányos buktatók száma egyre szaporodik, nem csoda, ha emiatt néha ő is furán viselkedik, esetleg úgy, hogy azt később ő is megbánja. Lénának meg kell tanulnia, hogy a dolgok néha nem úgy alakulnak, ahogy mi szeretnénk, a szüleire viszont akkor is mindenben számíthat, ha történetesen már nem élnek egy fedél alatt.

Abby Hanlon: Dory végre igazi barátra talál

Abby Hanlon: Dory végre igazi barátra talál

Fordította: Fenyvesi Orsolya, Tessloff Babilon, 2016, 160 oldal, 2390 HUF

 

Dory egy sajátos univerzumban él, melynek belső rendjét csak néha tudják megzavarni a nagyobb testvérei és a szülei. Dory a legkisebb a családban, Pocoknak hívják, és a tesói nem nagyon akarnak játszani vele. Túlságosan dedósnak tartják. A sorozat második részében ugyanakkor Dory már igazi nagylány, és eljött az ideje, hogy iskolába menjen. Kissé rosszul érinti, amikor közlik vele, hogy a foltos, régi hálóingében mégsem járhat suliba, és különben is, éppen ideje lenne, ha végre megregulázná a fantáziáját, és elfelejtené a képzeletbeli barátokat. Arról már igazán nem Dory tehet, hogy a legelső sulis napon találkozik egy lánnyal, egy IGAZIval, akinek fantáziája legalább olyan vad és zabolátlan, mint Doryé.

Rémi Courgeon: Botocska

Rémi Courgeon: Botocska

Fordította: Szabó T. Anna, Vivandra, 2016, 40 oldal, 2800 HUF

 

A név ne tévesszen meg senkit: Botocskát kemény fából faragták. Hiába cukkolják a bátyjai – mind a három nagy és erős és gyors –, a kislány, akinek igazából Paulina volt a neve, nem hagyja magát. Egyszerűen nem akar belenyugodni abba, hogy mindig a legkisebbnek kell megfőznie a vacsorát, neki kell mosogatnia és vasalnia. A zongora helyett ezért a bokszot választja, ám amikor az edzője egy szép napon bejelenti, hogy benevezte a bajnokságra, nem tudja eldönteni, hogy sírjon-e vagy nevessen. Az anya nélkül felnövő kislánynak végül nemcsak az edzőteremben, hanem a saját családjában is ki kell vívnia a maga helyét.

Maria T. Lennon: Egy középső gyerek vallomásai

Maria T. Lennon: Egy középső gyerek vallomásai

Fordította: Nagy Boldizsár, Manó Könyvek, 2016, 310 oldal, 2990 HUF

 

Charlie nagy zűrbe keveredett. Elég nagyba ahhoz, hogy kirúgják a sulijából és hetente kétszer pszichológushoz küldjék. Utóbbi arra jut, hogy a lány magán viseli a középső gyerek jelét. Charlie nővére a tudomány területén jeleskedik, öccse olyan jóképű, hogy akár reklámokban is szerepelhetne. De ki törődik a középső gyerekkel? Charlie mindenesetre most gondoskodott arról, hogy mindenki rá figyeljen, igaz, ez a figyelem inkább kellemetlen. Iskolába persze járnia kell, és ez még nem minden. Charlie ugyanis feladatot kap: az új suliban meg kell találnia azt a lányt, akit a legjobban szekálnak a többiek. És össze kell barátkoznia vele.

Elekes Dóra: Dettikéről és más istenekről

Elekes Dóra: Dettikéről és más istenekről, ill.: Treszner Barbara

Csimota Könyvkiadó, 2016, 130 oldal, 2690 HUF

 

Életének egy bizonyos pontján mindenkinek van/volt képzeletbeli barátja. Olyan, akivel minden búját-baját megosztja, akivel elcseveghet az élet nagy (és kicsi, de azért ugyanolyan fontos) dolgairól, akinek tényleg kiöntheti a lelkét. Dettike képzeletbeli barátját Balambérnak hívják, a kulcslyukban él, a kulcslyukon túli világban pedig élnek az istenek, azaz Anyuka és Apuka és persze Dettike, ennek az univerzumnak az alfája és ómegája. Balambér jelen van Dettike életének minden fontos mozzanatánál, például, 1. amikor fiú lesz, 2. amikor lebukik, 3. vagy amikor Dettikéből Nettike lesz. És azt is meg kell élnie, amikor egy igazi barát veszi át a helyét. Még szerencse, hogy Balambér családban marad.

Mészöly Ágnes: Várkony és a könyvtár réme

Mészöly Ágnes: Várkony és a könyvtár réme, ill.: Jósa Tamás

Cerkabella Könyvkiadó, 2016, 200 oldal, 2490 HUF

 

Hanga és Várkony újra nyomoz, és útjuk ezúttal a könyvtárba vezet, ahol egészen rejtélyes dolgok történnek. Hiába próbálja ugyanis kivenni Várkony A Pál utcai fiúkat (egyszer, kétszer, háromszor), ahogy a sorok közé ér, elbizonytalanodik, kiveri a hideg veríték, és az agyából mintha törölnének minden információt. Várkony teljesen kétségbeesik, hogy butul és annyi esze van, mint egy házavesztett fésűskagylónak, de szerencsére mellette van a barátja, Hanga, akit egészen felvillanyoz az újabb titokzatos eset. Főleg, miután kiderül, hogy nem Várkony az egyetlen, akit megmagyarázhatatlan rosszullét gyötör, miközben a kötelező olvasmányok között kutat a polcokon.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr4111789053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.