Olvass!

KönyvesBlog

A legjobb barátja egy kutya volt, halálát könyvben írta meg

2016. október 17. .konyvesblog.

b288772.JPGTed Flask és öregedő tacskója, Lily, boldogan élik mindennapjaikat. Nincs szükségük másra, csak egymásra és a gondosan kialakított közös életükre. Ám amikor Lily megbetegszik, Ted élete egy csapásra felfordul – nemcsak kutyája egyre fokozódó rosszullétével kell megküzdenie, hanem számot kell vetnie élete sok más területén is.

Steven Rowley: Lily és a polip

Fordította: Bosnyák Edit, Agave, 2016, 304 oldal, 3380 HUF

 

Rowley első könyve saját élményeken alapul: Miután elvesztette imádott tacskóját, az igazi Lilyt, elhatározta, hogy emléket állít neki. A 45 éves szabadúszó minden napját a Lilyvel átélt közös kalandjainak megírására szentelte:

Rettegtem attól, hogy ha megállok, ha akár csak egy napot is kihagyok, a történet elhal, vagy a polip visszaveszi tőlem a tintáját; ez a fajta félelem hajtott, hogy folytassam tovább.

Akkoriban kezdett el randevúzni jelenlegi barátjával, aki, miután megmutatta neki a már elkészült fejezeteket, arra biztatta, fejezze be a történetet. A Lily és a polip kéziratával nehezen talált kiadót: saját maga készült megjelentetni a könyvet, amikor a Simon & Schuster egyik munkatársa felfigyelt rá, és egy 48 órás tárgyalás után megegyeztek a regény kiadásáról. Azóta 14 országban adták el a könyv jogait, és egy lehetséges filmes adaptációról is tárgyalnak.

"Az ember ritkán lát polipot közelről, főleg a saját nappalijában, és a legritkább esetben szoktak az ember kutyája fején csücsülni, mint egy születésnapi papírkalap, éppen ezért megdöbbenek."

Rowley számára a  Lily és a polip

leginkább egy férfiról szól, aki megrekedt az életében, és próbál ebből kitörni.

Ted visszaemlékezésein keresztül nemcsak Lilyvel közös életükbe, de a férfi mindennapi nehézségeibe is bepillanthatunk – hogyan valósítja meg álmait, hogyan építi újra az elveszett bizalmat, és miként készül fel arra, hogy a számára legfontosabb személy egy napon talán örökre elhagyja.

Olvass bele a regénybe:

Steven_Rowley_Lily_es_a_polip_reszlet.pdf by konyvesblog on Scribd

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr8011814835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.