Olvass!

KönyvesBlog

Ádám Laura és az Yksi nyerte a Menő Könyvek írópályázatát

2016. október 20. .konyvesblog.

Nagy Boldizsár szerkesztő és a Menő Könyvek kamaszszerkesztősége

Ádám Laura! – hangzott el végre a név a Margó Fesztivál egyórás programjának végén. Összesen negyvenkilenc pályázó izgult amiatt, vajon az ő novellájukat, regényidézetüket választja-e ki a young adult-irodalomra specializálódott Menő Könyvek kamaszokból álló szerkesztősége. A beküldött szövegek közt volt zombis, romantikus, nagyon avantgárd és persze rengeteg disztópia is – a nyertes mű végül egy sappy (félig sad, félig happy) sick-lit regény lett, amiből Ádám Laura két idézetet küldött el a Menő Könyvek kiadónak, ezeket megmutatjuk mi is.

A regény szinopszisa:

Virág Emma Éva nem átlagos tinédzser. Nem, nincsenek vámpírfogai és nem is allergiás a napfényre. És éjszaka ugyanúgy alszik (vagy nem), mint minden más ember, nem változik szuperhőssé, hogy megmentse a világot. És nem is a három női névből álló neve miatt különleges. Emma egyszerűen szívbeteg. Na, nem a halálos fajtából, de éppen eléggé ahhoz, hogy harmadjára is műteni kelljen. Ám Emma ebben a helyzetben nőtt fel, így többé-kevésbé nyugodtan várja az operációt. Nem számít arra, hogy nem sokkal a műtét után bűncselekmény szemtanúja lesz. És arra sem, hogy senki nem hisz majd neki. Hiszen Emma saját szemével látta az elkövetőt és az elkövetett tettet. Vagy mégsem, és csak az altatók szórakoznak vele?

De nem elég, hogy a fantázia és a valóság közötti határok elmosódtak, Emmának számos más dologgal is foglalkoznia kell. Mint a tanulás. És hogy hogyan éljen túl a kórházban. Vagy hogy mit kezdjen azzal az idegesítő, félig finn, macskatüsszentés becenevű Yksivel (ejtsd: Ükszi), aki nem hajlandó leszállni róla…
Varga Kornél „Ükszi”–nek kisebb gondja is nagyobb annál, hogy az emberek nem tudják kiejteni a becenevét. Az élete ugyanis most fordult szívásból abszolúte-totális-katasztrófává. A frissen felfedezett lyuk (vagy ahogy a dokik mondták „pitvari sövényhiány”) a szívén betett minden további tervének. Ráadásul, még meg is műtik! Ebben a nyomorék épületben roskadozik, ahelyett, hogy zenélhetne a haverjaival. És örülhet, ha ennyivel megússza. Még jó, hogy nem kell egyedül átvészelnie ezt az egészet, és talált társaságot magának. Bár valószínűleg Emma nem örül neki ennyire…

Olvass el két részletet Ádám Laura pályaművéből:

ádám laura - menő könyvek - részlet.docx by konyvesblog on Scribd

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr5511822299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.