Olvass!

KönyvesBlog

Murakami: Nem számít, milyen magas falakat építünk, a végén csak magunknak okozunk kárt

2016. november 02. .konyvesblog.

(Kép forrása)

"Nem számít, milyen magas falakat építünk, hogy kívül tartsuk a betolakodókat, nem számít, milyen szigorúan rekesztjük ki a kívülállókat, nem számít, mennyire írjuk át a történelmet úgy, hogy nekünk tetsszen, a végén úgyis csak magunknak okozunk kárt" - hangsúlyozta Murakami Haruki, miután Koppenhágában átvette a Hans Christian Andersen-díjat. Bár a világhírű japán író nem részletezte, de japán források szerint beszédében a növekvő menekültellenességre és történelmi revizionizmusra igyekezett felhívni a figyelmet.

Murakami beszédében úgy vélte, minden embernek, társadalomnak és nemzetnek vannak árnyoldalai. "Ha létezik ragyogó, fényes aspektus, akkor bizonyosan van ezt ellensúlyozó sötét oldal is. Ha létezik pozitív, akkor bizonyosan létezik negatív a másik oldalon" - közölte. Szerinte időről időre megpróbáljuk elfordítani tekintetünket az árnyékról, a negatív oldalról, hiszen az emberek nem szívesen szembesülnek a saját sötét oldalukkal, a negatív tulajdonságokkal. Ám ahhoz, hogy egy szobor háromdimenziósként jelenjen meg előttünk, szükség van árnyékokra is, és azt a fényt, amely nem teremt árnyékot, nem is lehet igazinak nevezni. "Türelemmel meg kell tanulnunk együtt élni az árnyékunkkal, és gondosan szemükre kell vennünk a bennünk rejtőző sötétséget. Néha egy sötét alagútban szembe kell néznünk a saját sötét oldalunkkal" - mondta Murakami. Szerinte ha ezt elmulasztjuk, akkor az árnyék egyre erősebbé válik, és egy szép napon az ajtónkon kopogtat majd.

A díjat odaítélő bizottság tavaly jelentette be, hogy a japán író kapja az 500 ezer dán koronával járó elismerést, a díjátadó ceremóniát a hétvégén tartották Koppenhágában. Murakami az indoklás szerint azért kapta a díjat, mert merészen vegyíti a klasszikus elbeszélői művészetet, a populáris kultúrát, a japán hagyományokat, az álomszerű realizmust és a filozófiai vitákat, ezzel pedig méltó örökösévé válik az anderseni művészetnek.

Forrás: Guardian

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr5911923531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.