Olvass!

KönyvesBlog

Kleopátrától Clintonig - még a történelemre is hatással voltak a szerelmi háromszögek

2016. november 22. .konyvesblog.

hahnerpeter.jpg

A történelem legismertebb alakjairól már nagyon sok mindent tudhatunk, szerelmi életük azonban csak kevéssé ismerhető. Hahner Péter legújabb kötete, a 33 szerelmi háromszög a történelemben című összeállítás izgalmas terepre kalauzol el minket, megismerhetjük a híres történelmi személyiségek legintimebb oldalát is. A szerző korábbi kötetei nagy sikert arattak, a történelmi tévhitek sorozatával ugyanis rengeteg közkeletű történelmi hiedelmet cáfolt meg. Ezúttal is maradt a történelem, de még több titok felfedésével. A történészt és egyetemi tanárt, Hahner Pétert kérdeztük legújabb könyvéről, hírességekről, szerelmekről.
 
Amikor megláttam a címet, az első gondolatom az volt, hogy esetleg a diákjai érdeklődése, visszajelzései adták az ötletet, hogy a különböző történelmi korok kiemelkedő szereplőinek szerelmi életével foglalkozzon. Valójában honnan az ihlet?

Igen, természetesen diákjaimat is érdekelték a hírességek, történelmi személyiségek magánügyei. De úgy vettem észre, hogy nem csak őket.

Hahner Péter: 33 szerelmi háromszög a történelemben

Animus Kiadó, 2016, 332 oldal, 3980 HUF

 

Mennyire volt nehéz utánajárni ezeknek a titkos szerelmi viszonyoknak?

A világtörténelem hírességeiről, házastársaikról, rokonaikról és szerelmeikről igen alapos életrajzi művek sorozata áll rendelkezésünkre, amelyeket élvezet végigolvasni. Csak nem szabad megijedni a vaskos kötetektől.
 
Azt gondolnánk, a hírességek is csak emberek, az ő szerelmi életük pont olyan volt, mint a miénk. Ön szerint miért szeretünk mégis annyira a hírességek szerelmi életével foglalkozni?

Talán az érzelmi viharaikkal, gyengeségeikkel, ügyetlenségükkel való megismerkedés után emberibbnek, hozzánk közelebb állónak érezzük őket, mint amikor arról olvasunk, hogy egy országot kormányoznak, vagy hadjáratot vezetnek. Az olvasók közül valószínűleg nem sokan küldtek a tenger fenekére egy hadiflottát, üzentek hadat, vagy szerveztek államcsínyt. De valamennyien voltunk félénk szerelmesek.
 
Kleopátrától egészen Clintonig jutunk a szerelmi kapcsolatokkal, szép nagy merítés. Melyik történet volt az ön számára a legizgalmasabb, legérdekesebb?

Talán Benjamin Constant és Madame de Staël kapcsolata. Két rendkívüli politikai gondolkodó, akiket a viharos viszonyuk arra inspirált, hogy megújítsák a liberális filozófiát…

Egy-egy történetnél komolyan felvetődik az emberben, hogy mi lett volna, ha az érzelmek, viszonyok máshogy alakulnak. Mennyire van szerepe a történelem alakulásában a különböző szeretőknek, szerelmeknek?

Aquitániai Eleonóra szerelme következtében tartományok cseréltek gazdát, VIII. Edward egy trónról mondott le, Bill Clinton románca miatt egy másik párt jelöltje szerezte meg az Egyesült Államok elnökségét. A legtöbb esetben azonban a szerelmi viszonyok nem jártak ilyen világtörténelmi következményekkel, csak éppen boldoggá vagy boldogtalanná tettek valakit.
 
Sejtjük, micsoda kihívás a tanároknak olyan anyagot leadni, ami leköti a diákok figyelmét, ami esetleg más megközelítésből mutat be egy-egy kort, személyt. Mit gondol, ez a könyv inkább kedvcsinálóként működhet a történelemoktatásban, vagy akár kiegészítése is lehet egy-egy korszaknak, és hozzájárulhat a történelmi személyek alaposabb megismeréséhez?

Abban reménykedem, hogy kedvet ébreszt a történelemmel és annak főszereplőivel való alaposabb megismerkedés iránt. A történettudomány művelői az elmúlt száz év során mindent elkövettek annak érdekében, hogy szakterületük ugyanolyan elvont, száraz és csak a beavatottak számára érthető ismeretanyaggá váljon, mint a kvantumfizika vagy a szerves kémia. Ezzel viszont elvesztették az olvasóikat. Ha a történészek csak más történészeknek írnak, akkor valami baj van.

Bemutató. 2016. december 2-án 17 órától a Libri Könyvpalotában Hahner Péter 33 szerelmi háromszög a történelemben című könyvéről és a könyvből kimaradt sztorikról beszélget a szerzővel Szily Nóra. Részletek >>

Az összeállítás része Bill Clinton, Hillary Clinton és Monika Lewinsky szerelmi háromszöge is. Nem sokkal az amerikai választások után újra van egy kis aktualitása a történetnek. Mit gondol, egy ilyen botrány után mennyire érzékenyek az amerikaiak a Trump-féle nőügyekre?

A Lewinsky-ügy mára történelemmé vált. Talán sokan megbánták már, hogy 2000-ben egy szerelmi affér miatt büntették meg a Demokrata Pártot, és szavaztak ellenfeleikre. A jelek szerint az amerikaiak nem szeretik, ha valaki szerelmi ügyei lebonyolítására használja fel a kormány épületeit, de azt sem, ha túlságosan sokat foglalkoznak a politikusok magánéletével. Úgy tűnik, sokan úgy döntöttek, adnak egy esélyt Trumpnak. Majd elválik, hogy jól tették-e vagy sem.
 
Mit gondol, lehetne hasonló kötetet írni a magyar történelmi hírességek szerelmi életéről?

Egészen biztosan. De ezt inkább rábíznám a magyar történelem szakértőire.
 
A 33 szerelmi háromszög után az ember azt érzi, rengeteg izgalmas titkot lehetne még felfedni a híres történelmi személyekről. Bár még nagyon friss a könyv, gondolkodik már a téma tovább boncolgatásán?

Egyelőre nem. De ha valaki felveti, hogy az első 100 történelmi tévhit után sem terveztem hasonló kötetek írását, akkor megfogott…
 
Mire a szerelmi háromszögek végére érünk, némileg megváltozik a képünk egy-egy személyről, más megvilágításba helyeződnek az események, és rájövünk, hogy amit sokan csak „száraz történelemként” emlegetnek, az valójában egy igen színes és izgalmas terület. Ez volt a cél?

Pontosan! A történelem sohasem „száraz” – csak bizonyos történelmi művek szárazak. Remélem, hogy ezt a könyvet érdekesnek találják majd az olvasók.

Az interjút az Animus Kiadó készítette.

(X)

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr7111989160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.