Olvass!

KönyvesBlog

Szörnyű tudományos kísérletek nyomába ered az új orosz krimi

2016. november 29. .konyvesblog.

marinyina.jpg

(X) Alekszandra Marinyina, a nyugalmazott rendőr alezredes írónő egyik leghíresebb regénye A halál célja: halál. Az Orosz Krimik sorozat részeként jelent meg, de valójában a krimi és a szépirodalom egysége ez a mű.

A krimi fordulatos, izgalmas és az élet árnyoldalát tükrözi. A történet kezdetén egy teljesen banális zsarolási ügy felderítésébe csöppenünk, és nem is sejthető, hogy innen hová fog eljutni a nyomozás, és a cselekmény előrehaladtával megjelenő újabb és újabb – látszólag külön futó – szálak hogyan kapcsolódnak majd össze egy hihetetlenül lebilincselő és nagyszabású bűnténnyé.

Alekszandra Marinyina: A halál célja: halál

Fordította: Arató Vera, Detektív Kiadó Kft., 2016, 386, 3590 HUF

 

Külön figyelmet érdemel a gyilkos személye. Egy olyan embertípushoz tartozik, aki gyűlölettel viseltetik környezete iránt. Mindenki iránt. Egyetlen nő van az életében, akihez szenvedéllyel közelít, mégis – ha közvetve is – a halálát okozza, és ettől egyfajta kielégülést érez. Mit szeretne, milyen cél vezérli, miről álmodik egy gyilkos? Szabad egyáltalán egy gyilkos álmaival foglalkoznunk? Erre a kérdésre is választ kaphatunk a regény elolvasása után.

A cselekmény egyik fontos helyszíne egy kutatóintézet, ahol – a ’90-es évekre jellemző rendkívül rossz körülmények között – tudományos fejlesztések folynak. A tudomány fejlődése elvileg az emberiség javát szolgálja. Vajon ez mindig így van? Milyen célt szolgál az intézet által kifejlesztett berendezés? Néha csak egy hajszálon múlik, hogy egy eredetileg hasznos fejlesztést nem fordítanak-e szörnyűséges célokra.

Marinyina művében – a krimi és a szépirodalom összefonódásával – egy széles társadalmi körkép tárul elénk. Sajnos a társadalom torzulása reális, valóságos jelenség. Megismerkedhetünk gátlástalan emberekkel, akik a hatalom megtartása és a korlátlan meggazdagodás érdekében bármire képesek. Korrupció, zsarolás, társadalmi különbségek és munkahelyi hierarchia – ezek mind-mind jelen vannak a regényben. Ezzel párhuzamosan szemtanúi lehetünk az igaz, mély emberi kapcsolatoknak, barátságoknak, amelyek a tisztességen, az egymás iránti tiszteleten, az őszinteségen és a becsületességen alapszanak. A szeretet és a szerelem bemutatása mély érzelmet vált ki az olvasóból, hisz ez része a mi mindennapi életünknek is.

A regény főhőse, Anasztaszija Kámenszkája – az átlagos külsejű, szinte észrevehetetlen nyomozónő – a munkájának él és megszállottan harcol a bűnelkövetők ellen. Nem egy idealizált figura, alakja annyira valóságos, annyira igazi, hogy az olvasó is átéli a főszereplő érzéseit: a kétségbeesést, a tehetetlen dühöt és a minden áron való tenni akarást.

A regény hitelességével, életszerűségével, fordulatokban gazdag és váratlan eseményeivel számot tarthat a legkülönbözőbb olvasók érdeklődésére és figyelmére. A mű hatása, hogy tanulságokat ad az életről, az emberi tartásról, gondolatokat ébreszt az olvasóban, arra kényszerítve, hogy eltöprengjen az őt körülvevő világról.

Alekszandra Marinyina magyarul megjelent további művei: Idegenbeli játszma, Kényszergyilkosság, A sértett neve – Senki.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr312005574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.