Olvass!

KönyvesBlog

400 millió forint került a KMTG karácsonyfája alá

2016. december 24. valuska

Már a karácsonyfa befaragása közben írom, le ne maradjunk róla, hogy az Orbán János Dénes által kitalált és kijárt, majd januárban 150 millió forint támogatással elindított Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nkft. az íróakadémiai programjára 400 millió forintot kap a kormánytól, derül ki a Magyar Közlöny december 20-i számából. Már az íróakadémia elindítása is nagy port vert, de az újabb óriási támogatás, amilyenre a magyar irodalomban nem volt példa, is jelentős vitákat váltott ki.

Krusovszky Dénes a Magyar Narancs online hasábjain kiemelte, hogy az eddig elvégzett munkából nem látszik semmi egy rövidke blokkon kívül a Magyar Naplóban:

"Orbán íróiskolájának a működése nem lett átláthatóbb, céljait nem tisztázta, viszonya nem változott a színtér többi résztvevőjéhez, ígérgetéseiből semmi nem valósult meg, és mindez egyáltalán nem jelent gondot a kormány számára, amikor újabb támogatást ítél meg ennek a szedett-vedett társaságnak. Akkorát, amibe bele fog rokkanni a teljes magyar fiatal irodalmi struktúra. Ekkora támogatást nem, hogy egy-egy szervezet, de a teljes irodalmi szféra sem látott még, és egy efféle injekció a kiegyensúlyozottság utolsó esélyét is felszámolhatja. Gondoljunk csak bele, egy ilyen összeg, ami nagyobb, mint a teljes éves irodalmi folyóirat-támogatási keret plusz a fiatal szervezetek működési költsége, lehetőséget ad, hogy azt csináljon belőle a KMTG vezetése, amit csak akar, ellenőrzés, egyeztetés és bármiféle számonkérhetőség nélkül. S ha az összes többi szervezet soha többé nem kap támogatást, nyugodtan mondhatja a kormányzat akkor is, hogy szívén viseli a pályakezdő írók sorsát, hiszen itt van nekik a KMTG, aki mindenkit tárt karokkal és telt zsebekkel vár. A szerzőknek pedig ismét azzal a kínos kérdéssel kell szembenézniük (amiről mindenki azt remélte, ott ragadt az Aczél-érában), hogy a gerincét vagy az írói megélhetését veszíti el inkább"

A költő, slammer és újságíró Pion István petíciót indított, hogy vonják vissza a megítélt 400 milliót, majd osszák újra az irodalmi szerevezetek és folyóiratok között. Itt lehet aláírni.

Boldog Karácsonyt, magyar irodalom!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr7912071175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.