Olvass!

KönyvesBlog

"Nagyon jó lefűződni a monitorról" - Felnőtt színező jelent meg a netfüggésről

2017. január 10. aprobuba

p4050053.JPG

Cseh András képzőművész, a nemrég búcsúzó Búcsúkoncert Zenekar frontembere az édesapjával, Cseh Tamással közösen készített indián mesekönyv után Netfüggők címmel most első saját könyvével jelentkezik. A felnőtt színező egy világhálótörténeti album groteszk humorral és 76 kiszínezhető illusztrációval, melyben a szerző a történelem előtti koroktól a jövőig vázolja az emberiség és a „nagy hálózat” kapcsolatát. Cseh Andrással beszélgettünk.

Mi volt az első rajzod, amire emlékszel?

Álmaim hatalmas, de jóindulatú lényét, a Bandakígyót az elsők között rajzoltam le például.

A Csillagokkal táncoló kojott volt az első könyv, melyet te illusztráltál. Mennyiben volt más a Netfüggők, ahol a szövegeid illusztrálják a képeket és te vagy a mesélő is?

Mindkét témához passzol az elkészülési módja. A gyönyörű indiános meséket késő kamasz koromban festettem szinte félálomban, a netfüggőset pedig most októberben éjjelente, álmatlanságban.

Cseh András: Netfüggők 

Konkrét Könyvek, 2016, 154 oldal, 3980 HUF

 

„Megvan a véleményem a világ internetfüggőségéről. Az embernek sok képessége leárnyékolódik attól, ha rákattan az internetre. Nem véletlenül nincs például Facebook-oldalunk sem. Különben is, már mindenki arról suttog, hogy az internet idejétmúlt és a telepátiáé a jövő” – nyilatkoztad a Búcsúkoncert internetes jelenlétéről. Milyen a viszonyod az internettel?

Alkonyattól délelőttig nem netezem például, hanem mást csinálok. Nagyon jó lefűződni a monitorról legalább az elalvás előtti órákban és nem rögtön azzal indítani be az agyunkat ébredés után. Ez csak egy ilyen sebtapasz, de jó ezzel foglalkozni, mert egész tartományok fognak eltűnni a belső világunkból, hogyha nem találjuk meg a helyes kapcsolatot a digitális világgal.

net_borito_b4_ke_p.jpg

net_borito_b1.jpg

net_borito_b4.jpg

Sokan, sokféleképp próbálták már megfejteni a felnőtt kifestőket, mi a te megfejtésed? Miért ezt a műfajt választottad?

Ebbe csak úgy belesodródtam, de gondolom, azért is népszerű a dolog, mert jó érzés színezni. Nem kell közben csak úgy pótcselekvés nélkül kettesben maradnunk a gondolatainkkal, viszont így is megemésztődik valamennyi a nagy hírmasszából, amivel aznap túladagoltuk magunkat. A minap hallottam, hogy ha a használatival ellentétes kezünkkel színezünk, az még jobban kikapcsol. Majd ha legközelebb színezek, kipróbálom!

Milyen szerepet játszik a festészet jelenleg az életedben? Hol lehet a munkáiddal találkozni?

Sajnos most szinte semmilyet, de holnaptól nekilátok a "netfüggők " című sorozatnak, és tavasszal hatalmas kiállítást szeretnék belőlük valami nagy múzeumban!

Itt megnézhetitek a könyv lapjait:

Nézd meg a zenés könyvbemutatót 360 fokos filmen:

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr8412058119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.