Olvass!

KönyvesBlog

Orbán János Dénes: Magyarországon az irodalom önmagát cenzúrázza

2017. január 20. .konyvesblog.

(Kép forrása)

Tavaly év végén jelent meg az Enumeráció című antológia, amely az Orbán János Dénes által kitalált és decemberben 400 millió forinttal támogatott íróakadémia első kiadványa. Az Irodalmi Jelen honlapján jelent meg a kötet Orbán János Dénes által jegyzett előszava, amely elég erős állításokat fogalmaz meg, ezekből mutatjuk a legemlékezetesebbeket:

Irodalmi belterjességről:

 • "Az anyaország fiatal irodalmára pedig a szekértáborosdi, a túlpolitizáltság, valamint a belterjesség, a közönségtől való eltávolodás nyomja rá a bélyegét. Az egyetlen járható útnak az tűnik, ha hozzáverődsz valamelyik szekértáborhoz, bebizonyítod a lojalitásodat, betartasz egy csomó – gyakran íratlan – szabályt, például azt, hogy hol publikálsz és hol nem, kivel barátkozol és kivel nem. No meg rohadtul polkorrekt vagy. Azaz az érvényesülésnek már nem útja az, hogy berobbansz, rábaszol az asztalra, szabad vagy, nagyszájú, lázadó, botrányos és polgárpukkasztó, és ne adj’ Isten, ezeknek köszönhetően újító."

Öncenzúráról:

 • "Bizony, Magyarországon ismét cenzúra van, és ezt a cenzúrát ezúttal nem valamiféle hatalom erőlteti az írókra, hanem az irodalmi szakma önként húzta magára."

Költészetről:

 • "A költészetből a szenvedély, a játékosság, a humor, az életszagúság kiveszőfélben van."

Prózáról:

 • "Ami meg a fiatal prózát illeti – hogy ne csak a költészetről beszéljünk –, bizony meglehetősen nehéz olyan szöveget találni, amit végig is lehet olvasni."
 • "De, kedves fiatal szerzők, nézzetek őszintén szembe a valósággal: több százan vagytok, mégis csak néhány tucat olvasótok van. Azaz egymást sem olvassátok."

Alkalmazkodásról és változtatásról:

 • "Persze, ha nem érdekelnek az olvasók, csak a szakma, nyugodtan udvariaskodjátok körbe egymást tovább. Ha az érvényesülés útját abban látjátok, hogy beálltok a sorba, alkalmazkodtok, aláírtok minden szart, amit az idősebbek aláírnak, és aminek semmi köze nincs az irodalomhoz, pofaviziteltek minden fontos rendezvényen, kellőképpen bólogattok, csak akkor kritizáljátok meg a kollégát, amikor az elmegy a retyóra, és lábujjhegyen jártok mindenki lelkecskéjének törékeny vázája körül, hát hajrá!"
 • "Sokan érezzük: változtatni kell. Meg kell kavarni az állóvizet."
 • "Ezúttal a legjelentősebb támogatót sikerült megnyerni: az államot."

Az íróakadémiáról:

 • "Az Íróakadémia nagyszabású projektjének elsődleges célja az esélyegyenlőség megvalósítása."
 • "Egy olyan közösség, amit egy Íróakadémia tud biztosítani – a pályakezdők, a mentorok és az oktatók mindösszesen 45-en vannak –, mondhatni ideális. Az alkotók stimulálják egymást és ennyiféle ízlés nagyon komoly kritikai szűrőt is jelent."
 • "Remélhetőleg ebből a műhelyből olyan alkotók fognak kikerülni, akik alaposan fölkavarják az állóvizeket, és életet visznek ebbe a jelenleg fásult, eseménytelen, egyre fantáziátlanabb fiatal irodalomba."
 • "Az oktatás alig fél éve kezdődött el, kezdetben puhatolózással, ismerkedéssel – még az alapoknál tartunk. De már kiléphetünk a napvilágra, már van mit megmutatni, szégyellnivalónk pedig nincs, klasszikusainknak is vannak zsengéi."

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr1312139801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.