Olvass!

KönyvesBlog

Úszik a felhő, államtitkár billeg a szélén

2017. január 20. valuska

Cserna-Szabó András Sömmije után ezúttal Horváth Viktor példaversét dolgozta bele az egyik dalába az Ørdøg zenekar. Megkérdeztük Vörös András énekest arról, mi köze egy államtitkárnak a metálhoz. 

Miért nyúltál Horváth Viktor könyvéhez? Hogy lett belőle dalszöveg?

Még tavaly nyáron kíváncsiságból beleolvastam Horváth Viktor verstankönyvébe, A vers ellenforradalmába (Magvető, 2014), hátha tudok belőle hasznosítani valamit a dalszövegírásnál. Az hamar kiderült, hogy nem tudok, mert a versírás nem csak tartalmilag, de technikailag sem az én szintem, viszont a könyvben szereplő rövid példaverseken annyira röhögtem, hogy megkérdeztem Viktort, ellophatom-e az egyiket. Először nem értette, hogy miért pont ilyet akarok, ami tényleg csak arra való, hogy bármiféle értelmezés nélkül skandálja az ember, hogy rögzüljön benne a versláb ritmusa, de aztán meghallotta a kész dalt, röhögött ő is, és azt mondta, hogy vigyem, ha akarom. Úgyhogy vittem, és ha másnak is beugranak a "kis magyar abszurd" jeligére szép képek, amikor azt hallja egy metálszám kezdősoraiként, hogy "Úszik a felhő, államtitkár billeg a szélén", akkor már megérte.

A Sömmi után egy újabb animációs, magyar irodalomra utaló dal, ez lassan koncepcióvá alakul? Van még hasonló tervetek?

Tudatos koncepció nincs mögötte, bár a kortárs magyar írók között meglepően sok a metálos (Cserna-Szabó, Totth Benedek, Babiczky. Kiss Tibor Noé, Dragomán stb.), úgyhogy akár csinálhatnánk is egy ilyen sorozatot, de konkrét terv nincs rá. Alapvetően mindenki marad a saját kaptafájánál, és ha néha összeér a kettő, akkor születhet egy-egy újabb hasonló dal és animáció, de túlgondolni ezt nem érdemes.

Rózsa Sándor mötálra brutálisan gyilkol

Az irodalom és a metál nagyjából úgy találkozott a Lövőház utcában, ahogy az esernyő a varrógéppel a boncasztalon, csak az eredmény egy remek videó, és nem a szürreál lett. Cserna-Szabó András Sömmi. címmel Rózsa Sándor legendáját írta meg, az Ørdøg zenekarnak meg...

Megmutatod a dalszöveget úgy, hogy látszik benne Horváth Viktor része is?

Az első négy sor jön Viktortól (odáig, hogy "kérdezi gyónt-e ma már").

Úszik a felhő, államtitkár billeg a szélén
Műhold lóg a fülén - angyali harsona zeng
Rőtszínű hengerforma poroltót tart a kezében
S bajszán egy kisegér - kérdezi gyónt-e ma már

Kár, kár, kár - milyen kár
Kérdezi gyónt-e ma már

Úszik a felhő, éhes küklopsz billeg a szélén
Zászló leng a fején - tisztul a kéz odafent
Egyszínű zsákmányforma világot tart a zsebében
S arcán végtelen éj - kérdezi tudjuk-e már

Kár, kár, kár - milyen kár
Kérdezi tudjuk-e már

Hát mind ide vár
Kérdezi tudjuk-e már

Úszik a felhő, államtitkár billeg a szélén
Zászló leng a fején - angyali harsona zeng
Egyszínű zsákmányforma világot tart a zsebében
S arcán végtelen éj - markol a kéz odafent

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr1812135157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.