Olvass!

KönyvesBlog

Hogy jó sört tudjunk főzni, sokat is kell kóstolni

2017. január 27. .konyvesblog.

Magyarországon az 2011-ben, az első Főzdefeszt idején elkezdődött kézművessör-trend mára kiteljesedett. A nagyobb sörgyárak is bevezettek újításként amerikai komlós/hidegkomlós söröket, emellett nagyon sokan próbálkoznak saját sörfőzéssel. Többen sikerrel is vették az akadályokat.

Mucha Attila 2016 nyarán megjelent könyve gyakorlati útmutató, támpont a házi sörfőzéshez. Olvasmányos kötet, Zirig Árpád kiváló fotóival illusztrálva, amely már első mondatával személyes hangnemben szólítja meg olvasóit: „Kedves sörkedvelő barátom!”

Mucha Attila: Konyha, sör, főzés. Így főzök sört a konyhában

Athenaeum, 2016, 120 oldal, 3990 HUF

 

A továbbiakban egyszerűen és közérthetően ír saját tapasztalatairól, kezdeti kudarcairól, a sörfőzés nehézségeiről. Utóbbihoz a berendezés és a hozzávalók beszerzése sem egyszerű feladat, a folyamat során emellett szigorú szabályoknak kell eleget tenni. Három alaprecept leírását tartalmazza a kötet, ezeket betartva garantált a siker. A sör vízből, komlóból, malátából és élesztőből készül. Plusz kell hozzá egy jó adag tapasztalat és kétkezi munka. Emlékeznek a Sörgyári capriccio című filmre? Leginkább az élni és tenni akarásban hasonlít e műre.

Ha valaki netán arra keresi a választ, milyen ételeket locsolhat meg egy kis sörrel, illetve milyen ételek mennek a sörhöz, nos, annak sem kell csalódnia. Mucha izgalmas receptekkel, vagány ötletekkel szolgál. A sörkorcsolyák, ételek, édességek leírása is a könyv erősségei közé tartozik. Sajt, vaj, hagyma, uborkák, némi pirospaprikával, snidlinggel, darált dióval, jöhetnek a Niva golyócskák. A kvarglis kenyérke is jól néz ki, de mi az az olmützi kvargli? Rántott korbácssajt, utoponec, szintén kiváló sörkorcsolya lehet. Rakott hermelin, tüzes pirítós, és igen, pácolt sült csülök! (1 liter cseh barna sör a páclé alapja.) A szerző édessége: mézes malátamagok. Egy krakkói kirándulás során kóstolt édesség feljavított változata.

A könyv végére erősen megkívántam egy pofa sört. British Golden Ale, India Pale Ale (IPA), Brown Porter, ezekhez receptet is ajánl a szerző. Utóbbi sör fotója különösen alkalmas a sör utáni vágyakozás felkeltésére, háttérben a kiválónak tűnő savanyúságokkal. Személyes kedvencemet, a Hedon főzde Charlie Firpo sörét le kellett gurítanom egy üveggel a könyv elolvasása után. Emberes adag, 0,66 liter az űrtartalma. A Különleges Sörök Boltjában vettem, amit a szerző is a legfontosabb magyarországi sörlelőhelyek között tart számon, mindjárt a felsorolás elején. Szlovákiai (Komárom, Nitra, Sala); csehországi (Brno), angliai (Bedale) lelőhelyeket is említ a budapestiek mellett az autentikus tapasztalatok megszerzéséhez. Ugyanakkor végig hangsúlyozza, ahhoz, hogy jó sört tudjunk főzni, sokat is kell kóstolni. Valljuk be, ez logikusnak tűnik. Weboldalak, könyvcímek megadása teszi teljessé a szerző igyekezetét, amivel a világ egyik legjobb, leghasznosabb tevékenysége felé tereli az arra fogékonyakat, bátorságot öntve szívükbe.

Természetesen a házi sörfőzés hazai jogszabályait is említi. 1000 liter - ennyit főzhetünk háztartásonként, áfamentesen, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor, és az állandó lakhelyünk szerinti vámhatóság részére a főzés előtt legalább 3 nappal egy értesítést küldtünk.

A mérvadónak tekinthető cseh sörkultúrában az asztalra kitett papírcetliken a sörözők előtt húzzák a rovátkákat, így az összesítés is könnyebb, nekik nem szokásuk átverni a vendéget. A hazai vendéglátós kultúrában csak álmodhatunk ilyen kifinomult szokásokról. A történethez hozzátartoznak a szerző személyes élményei, és a sör iránti érzelmei is, ezért nem maradhattak ki a kocsmai játékok sem. A sörözéshez néhány egyszerű és jó játék is passzol. Bolívia, Séta az erdőbe, és vissza, Peru, Snóbli. Látható, hogy a szerző a sörivók és sörkészítők kulturális, társadalmi szokásait is igyekszik megeleveníteni, sikerrel. Igazi sörantropológiai munka.

A főzéshez is megjött a kedvem, persze ennek fizikai akadálya is van, amellett, hogy az asszonyt meg kellene győznöm. Az utóbbihoz van egy segédlet a könyvben (10 érv az asszony előtt, hogy otthon főzzél sört). A helyhiány viszont komolyabb probléma. Na, de majd egyszer…

Mucha Attila könyve elsősorban sörivóknak szól. Alkalmas arra, hogy meggyőzze az embereket arról, érdemes otthon bíbelődni, és az otthon főzött sör lehetne olyan státuszszimbólum, mint a házi pálinka.

Szerző: Tóth Arnold

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr4612134621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.