Olvass!

KönyvesBlog

Horváth Benji kapja az idei Dunajcsik Mátyás Lehetőséget

2017. február 24. .konyvesblog.

hb_foto_andras_i_gabor.jpgFotó: András I. Gábor

Horvát Benji (vagyis Horváth Előd Benjámin) kapja idén a Dunajcsik Mátyás Lehetőséget. Az 1988-as születésű költő, slammer a kolozsvári Helikon folyóirat szerkesztője, eseményszervezéssel és tehetséggondozással is foglalkozik. Tagja a Bruthalia Alkotókörnek, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának, a Fiatal Írók Szövetségének és a József Attila Körnek. 2006 óta publikál verset, ír publicisztikát és újabban prózával is próbálkozik. Versei  arab és román nyelven is megjelentek. Kötetei: A cseplini díva (Koinónia, Kolozsvár, 2009); Beatcore (Erdélyi Híradó Kiadó – Fiatal Írók Szövetsége, Kolozsvár–Budapest, 2015); Az amnézia útja (József Attila Kör – Prae.hu, Budapest, 2016).

HORVÁTH BENJI

Magyar átiratok: Játék

(Kosztolányi Dezső: Akarsz-e játszani)

A játszótársad nem akarok lenni,

unom, hogy mindig kell az áldozat,

nem akarok veled sötétbe menni,

oda, ahol a gyermekszív rohad,

nem akarok én asztalfőre ülni,

és ürüljön ki a te poharad.

 

A gyöngy is tud a semminek örülni,

sóhaj nem vált meg vért és rongyokat.

Én egyáltalán nem akarok mindent,

elit telet vagy propaganda-őszt,

igyon a kutyád némán teát véled,

mi falkában üvöltjük ki a gőzt.

 

Nem lehet teljes, tiszta szívvel élni,

de semmiképp nem fogok tőled félni,

mikor talpig fegyverben menetel

nyolcbillió elfogyasztott ember,

iszonyt iszik a tó partján a vad,

és vér folyik a szőnyegek alatt.

 

Tartsd meg magadnak azt a sok-sok jót,

privát karácsonyt, aranyléghajót,

vidd innen sok elhasznált szeretőd,

és művirágod, cifra temetőd.

Nem akartam soha élni a gyilkos

játékodban, amely valóra vált.

 

A föld nem árul soha semmi titkot,

és nem felejt el semmilyen halált.

A 2014-ben alapított irodalmi díjat, melynek díjazottját minden évben Mátyás-napon hozzák nyilvánosságra, olyan fiatal, pályakezdő író kapja, akinek következő könyvét a Libri Kiadó egykori szépirodalmi főszerkesztője ajánlására jelenteti meg. Korábban Dékány Dávidot (Darwin Motel, 2015) és Sepsi Lászlót (Pinky, 2016) díjazták. 

Dunajcsik Mátyás idei indoklása: 

„Horváth Benji szaturnuszi költő, abban az értelemben, ahogyan Verlaine beszélt róluk – és magáról – első kötetének nyitóversében (Térey János fordításában): »Akik SZATURNUSZI csillagjegyben születtek […] / Azoknak jól kijut a haragból és a gondból. / Képzeletük csupa nyugtalan, gyönge hóbort, / Az Ész erejének rajtuk hatalma nincs. / Finom méreg a vér, mely erükben kering, / Páratlan ritka, és úgy perzsel, mint a láva, / Sodrában süllyed el szívük zord Ideálja.«

De szaturnuszi abból a szempontból is, amilyen intenzív kapcsolatot ápol az éggel, legyen szó asztrológiáról vagy asztronómiáról. Mert, ha nem épp egy homályos kocsmavécé tükrében nézi önmagát, akkor leginkább a Hubble űrtávcső optikáján keresztül. Verseinek beszélgetőpartnerei ugyanilyen széles körből kerülnek ki: ugyanolyan magától értetődő természetességgel fordulnak elő köztük az istenek, a démonok és a holtak, mint az élők – bár az előbbieket, úgy tűnik, előnyben részesíti. És azt is tudja, hogy a legtávolabbi csillagokra csak a legsötétebb éjszakák nyújtanak rálátást. Horváth Benji nem tesz úgy, mint ha az (erdélyi) magyar irodalomban otthon lenni azt jelentené, hogy valaki alkotóként vagy olvasóként erre és csakis erre a nyelvre és kultúrára kellene, hogy korlátozza a saját mozgásterét. Szövegeibe a román és az angol nyelvnek, kultúrának szabad ki- és bejárása van, sőt néha át is veszik a szót a magyartól. És ez így van jól, mert ez által mind a három csak még szabadabbá válik – bár az is igaz, hogy a három közül talán épp a magyarnak van a legnagyobb szüksége erre a szabadságra.”

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr3412287201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.