Olvass!

KönyvesBlog

Legyen ön is írómilliomos!

2017. május 05. .konyvesblog.

Novella-, vers-, mese- és regénypályázatot hirdetett a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft., mely a magyar irodalmi életben szokatlanul magas – a regénykategóriában például 5 millió forintos – első díjat helyezett kilátásba. Csak emlékeztetőül: jelenleg a független irodalmi elismerések közül a legnagyobb pénzösszeggel az Aegon Művészeti Díj jár, ez egészen pontosan 3 millió forintot jelent. A pályaműveket egy társadalmi-szakmai zsűri bírálja majd el, melynek tagjait ugyancsak pályázat útján választják ki.

Alkotói versenypályázatokat hirdetett a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG). A honlapjukon megtalálható kiírás szerint az alkotók négy kategóriában pályázhatnak:

  • A novella-, vers- és mesepályázatokon kategóriánként 1 millió forintos első, 500 ezer forintos második, és 250 ezer forintos harmadik díjak nyerhetők el.
  • A regénypályázat első díja 5 millió forint, a második díj 2 millió forint, harmadik díj 1 millió forint.
  • A pályaművek beküldési határideje a novella, vers és mese kategóriáknál 2017. szeptember 1.
  • A regény megírására egy év áll rendelkezésre, ennek határideje 2018. május 3.

A beérkező pályamunkákat társadalmi-szakmai zsűri bírálja el, melynek tagjait szintén pályázati úton választják ki. A kiírás szerint a KMTG a pályaművek elbírálását "olyan irodalmárokra – Magyarországon és a Kárpát-medence területén dolgozó tanárokra, könyvtárosokra, művelődésszervezőkre – szeretné bízni, akik mindennapi közvetlen tapasztalataik révén bárki másnál jobban ismerhetik és ismerik az olvasói igényeket és visszajelzéseket – nap mint nap oktatják, terjesztik, gondozzák az irodalmat".

Mi mennyi?

Az irodalmi elismerések közül többel komoly pénzösszeg is jár:

- Aegon Művészeti Díj: 3 millió forint

- Libri irodalmi és Libri irodalmi közönségdíj: 1-1 millió forint (update: 25-25 millió forintnyi médiatámogatás a könyv és a szerző népszerűsítésére)

- Hazai Attila-díj: 1 millió forint

- a legjobb elsőkönyvesnek járó Margó-díj: 500 ezer forint

Tavaly decemberben derült ki, hogy a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Kft. 400 millió forintot kap a kormánytól az íróakadémiai programjára, a  Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése pedig januárban levélben tiltakozott nemcsak emiatt, hanem azért is, mert a Miniszterelnökség 600 millió forinttal támogatja Borovszky Samu Magyarország vármegyéi és városai című - amúgy ingyenesen is letölthető - sorozatának újrakiadását. Szintén év elején az Orbán János Dénes nevével fémjelzett íróakadémia ellenében független mentorhálózat indult, melynek tagjai egy évig szakmai tudásukkal segítik a pályakezdőket.

A friss kiírás részleteiért katt a KMTG honlapjára!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr3612481911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.