Olvass!

KönyvesBlog

A magyar érettségin a Könyvesblog interjúját elemzik

2017. május 08. .konyvesblog.

Ezt is megértük, érettségi tétel lettünk: a középszintű magyar érettségin a diákok egy Petőfi imázsáról szóló interjúszöveget kaptak, ez alapján kell tíz kérdésre válaszolniuk. Az interjú négy éve nálunk jelent meg, mégpedig abból az alkalomból, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum Arcpoetica címmel megjelentetett egy kiadványt, amely festmények és képek révén Petőfi Sándor tudatos imázsépítését elemzi. A kötet megjelenése alkalmából Adrovitz Anna művészettörténésszel és Kalla Zsuzsa irodalomtörténésszel beszélgettünk, akik egyebek között elmondták, hogy Petőfi céltudatosan használta a nyilvánosság akkortájt legdivatosabb eszközeit: "Egy 19. századi imázsteremtő volt, aki ügyelt arra, hogy versei és prózája mellett az arcképei is minél szélesebb körben eljussanak az olvasókhoz".

Hogyan építette Petőfi saját imázsát?

A 26 évesen elhunyt költőről rekordszámú kép készült: Petőfi Sándor céltudatosan használta a róla készített képeket. Másfajta képet festetett közéleti célokból, és másokat baráti rendezvényeken. Negyvenhét, köztük több, eddig ismeretlen portrét mutat be Petőfi Sándorról az a kötet, amely március...

Az Eduline megszólaltatott egy középiskolai szaktanárt, aki azt mondta, hogy

A Petőfiről szóló interjú témája közel áll a vizsgázókhoz, így sem a téma, sem a megfogalmazás, a nyelvezet sem okozhat különösebb nehézséget - legfeljebb a szöveg műfaja, az interjú zavarhat meg néhány diákot. A feladattípusok is olyanok, mint az előző években, nagy meglepetés tehát nincs.

UPDATE: Az Eduline-ra kora délután felkerültek a középszintű érettségi szaktanár által kidolgozott, nem hivatalos megoldásai, a szövegértési részért katt IDE!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr2012489373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.