Olvass!

KönyvesBlog

Ezeket a képregényeket keresd a hétvégi Képregényfeszten!

2017. május 12. .konyvesblog.

kepregeny2017.jpgA Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál Magyarország legnagyobb képregényes találkozója – a helyszín idén is a budapesti Dürer-kert, az időpont pedig május 14., vasárnap. A képregénykiadók és a szerzők erre az alkalomra időzítik megjelenéseiket, és fokozott érdeklődésre lehet számítani az éppen dedikáló alkotók körül is: élőben születik egy-egy személyre szabott rajz. Magyar könyvesboltokban csak elvétve találni képregényt, de akkor hol vannak? Milyen képregények jelennek meg itthon az újságosnál kapható füzeteken túl? Lapozz bele a legfrissebb megjelenésekbe!

Blacksad

A Blacksad első kötetének varázslatos noir világa tavaly mindenkit ámulatba ejtett – a fesztiválra megjelenik Juan Díaz Canales és Juanjo Guarnido képregényalbumának második része, a Hófehér nemzet. A bűnügyi történet állatokról mintázott karakterekkel elevenedik meg: a morózus ballonkabátos nyomozókandúr nemcsak hőse, hanem pesszimista narrátora is a gyönyörű és részletgazdag festményekben bemutatott történetnek. (Pesti Könyv)

Lucky Luke: Az ígéret földje

A fesztivál egyik díszvendége idén Jul, a francia képregényalkotó és karikaturista, aki már 12 évesen díjat nyert az Angoulême-i Képregényfesztiválon. A most keménytáblás díszkiadásban megjelenő 28. Lucky Luke epizódot, Az ígéret földjét Jul írta, és a rajzolás lehetőségét átadta Achdénak. A páros magabiztosan mókázik a vadnyugaton, amit már a történet felütése is bizonyít: vajon hány tehén fér el kétoldalnyi képregénypanelon? (Pesti Könyv)

Grande

Ambrus Izsák a Grande című képregényfüzetben Lucky Luke világát parodizálva építi fel saját hebehurtya cowboy karakterét. A korábbi, Lucas Grande című füzetben Grande, a megbízhatatlan fráter mellett a humor másik forrása a történetmesélésre, a képregényes elbeszélésre tett kikacsintó reflexió volt – kíváncsian várom mit tartogat az idei füzet. A mintaoldalon a Jultől és Achdétől számunkra már ismerős tehéncsordát mindenesetre egy gyorsétteremlánc aranyló M-betűje körül legelteti a szerző. (ZSIGER.hu)

Csatorna

Tegyük fel, hogy egy közép-európai országot irányító politikusnő úgy akarja meglepni a választóit, hogy egy csatornán bevezetteti országába az óceánt. A csatorna szinte már kész is. Tegyük fel azt is, hogy a projektről teljes a hírzárlat, ám a fondorlatos terv mégis lelepleződik. Hogyan reagál a konkurencia? Hogy reagál a lakosság? És hogyan módosítja terveit a világot cigarettafüstön és alkoholos üvegeken keresztül szemlélő politikusnő? Ezeket a kérdéseket csupán az első pár oldala teszi fel a Csatorna című szatirikus képregényének, a továbbiakban a történet kikacsint a hősszerelmes Giuseppe és a mindig éhes Maria, valamint a feltételezett, de meg nem erősített csatorna feltételezett, de meg nem erősített munkálatai közben a világra szabaduló, igencsak kiszámíthatatlanul viselkedő manók felé is. A szerző, az osztrák Leopold Maurer a fesztivál vendége lesz. (Nero Blanco)

Pókember

Ha a képregényekről neked is a szuperhősök jutnak eszedbe, akkor ez lesz a te megjelenésed. Egy igen szomorú és kultikus Pókember-történet epizódjai jönnek ki füzetbe gyűjtve. Már a címlap is sokat elárul: a halott Gwen Stacy Pókember karjaiban. (Kingpin)

Occultist

A szuperhősöket felvonultató képregények mellett a másik fontos irányt az amerikai képregényeken belül azok képviselik, amik nem vonultatnak fel szuperhősöket. A fesztiválra megjelenő Occultist első részének rajzolója a fesztivál egyik vendége lesz. A román Victor Drujiniu egyike azon kelet-európai művészeknek, akik meghódították a nagy amerikai kiadókat. (Nero Blanco)

Epicline

Az Epicline az amerikai képregényfüzetek történetvezetését legrégebb óra követő magyar sorozat. A képregényterjesztés körülményeiről sokat elárul, hogy a lendületes indulás után a magazin sajnos már nem kapható újságárusoknál – így az alkotók két új megjelenést is a fesztiválra időzítettek. Most a Szekerce és Szemerce Hihetetlen kalandjaiból mutatunk képeket: a humoros történet egy beszélő páncélról szól, és elsősorban helyzetkomikumra és gegekre épül. (Tálosi András)

Szerző: Szép Eszter

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr1012495043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.