Olvass!

KönyvesBlog

Könyves Magazin: Itt a Balaton-szám!

2017. június 13. .konyvesblog.

k21-cover-nogerinc-nobc.jpg

Megjelent a Könyves Magazin nyári száma, melynek fókuszában ezúttal a Balaton áll. A Balatonról mindenkinek van története, ezért megkértük Cserna-Szabó Andrást, Moskát Anitát, Szabó T. Annát, Térey Jánost és Varga Bálintot, hogy mondják el a sajátjukat. Kiszárad a tó, kiderül a Kádár-villa titka, és a víz áldozatot követel. A borítón látható grafikát Weiler Péter készítette. 

k21-belso-balaton.jpg

Interjúk:

Kemény Zsófi nem tudta és nem is tudhatta, hogy mire 2017 tavaszán megjelenik első, felnőtteknek szóló regénye, a Rabok tovább, Budapesten egymást érik majd a tüntetések. A hőssé válásról, az imázsőrző Petőfiről, a forradalmi átkattanásról és a regényborítón is szereplő tigrisről beszélgettünk vele.

Az én forradalmam egy szánalmas, kicsi forradalom, hiszen nincs igazán kitalálva, hogy mit akar, és azt hogyan kívánja elérni. Azzal hízelgek magamnak, hogy nagyjából képben vagyok, mi folyik az országban. De azt biztosan tudom, mi az, amit az arcomba tolnak nap mint nap, és ami egyre idegesítőbben, egyre fenyegetőbben van jelen. Ezen a tavaszon elég nyilvánvaló, hogy bármikor itt lehetne egy átkattanós pont, melyen átlendülve kitörhetne egy forradalom. Szóval, elég jól összeért a valóság a könyv megjelenésével.

A Doppler-trilógia záróepizódjában a lázadó címszereplő úgy dönt, az erdőben eltöltött évek után ideje hazamenni. Családja nem fogadja kitörő örömmel, ő pedig nem képes visszatérni korábbi életmódjához. Erlend Loe a skandináv humorról, a férfiszerep ellentmondásairól és a világ vége lehetséges verzióiról beszélt nekünk.

Mi, norvégok egy olyan társadalomban élünk, amely a működését tekintve, és sok más szempontból is igen magas szinten van, rengeteg dologban vagyunk jók. Sokszor azt gondoljuk, hogy ha mindenki úgy csinálná, mint mi, a világ jól működhetne. Norvégiában az az érdekes, hogy egy fatális véletlennek köszönhetően lett gazdag nemzet. Van azonban egy kevésbé közismert etikai probléma a helyzetünkkel kapcsolatban. Amikor a világ nehézségeket tapasztal és megemeli az energiaárakat, mi még több pénzt keresünk.

Tavaly volt 20 éve, hogy megjelent a Battle Royal, amely hamar kultkönyvvé vált. Takami Kósunt inspirációról, rendszerkritikáról, szabadságról kérdeztük.

(...) a jelenlegi Japánban is sok minden fennmaradt a diktatúrából, sőt, még a mostani kormányunknak is vannak diktatórikus intézkedései. A regényemben azonban inkább azt szerettem volna feszegetni, hogy a japán emberek hogyan viszonyulnak a diktatúrához, mert úgy tűnik,  hajlamosak elfogadni, sőt előfordul, hogy egyenesen szükségesnek tartják. Felvetődött bennem a kérdés, hogy vajon tényleg ilyenek vagyunk-e mi, japánok? Nagyon bölcsnek tartjuk magunkat és könnyen alkalmazkodónak. Minden pillanatban meg akarunk felelni az elvárásoknak és úgy gondoljuk, ha valakinek esetleg egyéni véleménye van valamiről, jobb, ha magában tartja. Szerintem ez a gondolkodásmód egyszerűen őrültség.

Könyves Magazin 2017/3.

LIBRI-BOOKLINE ZRT, 2017, 79 oldal, 490 HUF vagy 5 pont + 199 HUF

 

Rovatok: 

Az Így készültben Tompa Andrea és az Omerta

A Sorvezetőben Benedek Szabolcs, Csabai László és Turi Tímea a visszautasításról

Az Egy kiállítás képe ezúttal Bán Zsófiát vitte múzeumba

A Tárgyalásban Péterfy-Novák Éva és Péterfy Gergely dolgozószobája

- A tévésorozatot sokan az új regényként emlegették a kétezres évek elején. Mára kiderült, hogy nem az új regény, de kéz a kézben jár vele. Áttekintettük, hogy formálják a szépírók a tévénézők ízlését.

- A rendhagyó fordított, hátsó címlapon a Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj nyertesei, Jászberényi Sándor és Kepes András.

- ARANY 200: A Petőfi Irodalmi Múzeum Önarckép álarcokban című Arany-kiállításáról a tárlat két kurátora, Kaszap Asztalos Emese és Sidó Anna árult el kulisszatitkokat.

A Könyves Magazin megtalálható a Libri bolthálózatában és kiemelt újságárusoknál, online megrendelhető a Bookline.hu-n, de érdemes rá előfizetni ezen a linken.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr9312589365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.