Olvass!

KönyvesBlog

Závada Péter kapta a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

2017. december 01. .konyvesblog.

Fotó: Valuska Gábor

Závada Péter költő lett a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese. Az alapító jelenlétében megrendezett csütörtöki díjátadón Keresztury Tibor, a kuratórium elnöke méltatta a díjazott munkásságát, hangsúlyozva az ösztöndíj létrehozásának jelentőségét a kortárs magyar irodalom, legfőként pedig a fiatal írók, irodalmárok támogatására fordított anyagi források szűkössége idején.

Keresztury Tibor szerint nem véletlen, hogy a Horváth Péter Ösztöndíj kuratóriuma Závada Pétert "most mindenek előtt és fölött költőként" ismerte el a díjjal: "Az Ahol megszakad (2012), a Mész (2015) és legfőképp az októberben megjelent harmadik, Roncs szélárnyékban (2017) című, a személyesség felől mindinkább a személytelen beszédmód felé elmozduló, a beszélő tudatában megképződő élményekre koncentráló, a tárgyias líra hagyományába illeszkedő, ugyanakkor egy korszerűen érvényes, kortárs nyelven megszólaló verseskötet olyan egyedi, hasonlíthatatlan, érett lírai világot tár elénk, mely ellenállhatatlanul ragadja magával a befogadót".

A nettó 6 ezer eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, a tárgyévben új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, számukra egy évnyi nyugodt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy hónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra, és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin által felajánlott egy hónapos berlini ösztöndíjjal is.

Forrás: Litera

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr6613409333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.