Olvass!

KönyvesBlog

Elsőkönyves zsánerszerzőknek biztosít megjelenési lehetőséget a Twister Media

2018. február 06. .konyvesblog.

unnamed_19.jpgFotó: Liszi Renáta

A [bekezdés] programot 2017-ben indította útjára a Twister Media kiadó. A kiadó vezetői – Erdei Virág és Értékes Christos – Szabó István Zoltánt kérték fel arra, hogy segítsen felépíteni a tehetségkutató/mentor programot, amely bolti forgalomba került önálló kötettel még nem rendelkező szerzőknek szól. A kiadó a mentorprogram keretein belül igyekszik felkutatni és felkarolni azokat a tehetségeket, akik munkáikkal képesek gazdagítani a hazai zsánerirodalmat.  A kiválasztott műveinek kiadása mellett a kiadó szakmai mentorációt is nyújt a szerzőknek

A pályázók egy nyitott hónap keretében küldhetik el pályamunkájukat a szervezőknek. Novelláskötettel, lírai alkotásokkal pályázni nem lehet. A beérkező kéziratokat szakmai zsűri bírálja el. 2017-ben a háromtagú zsűrit Pillér Emília Réka, Szabó István Zoltán (Steve) és Gaborják Ádám alkotta.

A tavalyi első programra 141 érvényes pályamunka érkezett. Ezek közül tizenöt került shortlistre, melyből a zsűri hat munkát javasolt a Twister Media kiadónak megjelentetésre. A győztes regények között találni posztapokaliptikus sci-fit éppúgy, mint young adult és thriller szövegeket.

Az első pályázat győztes pályamunkái


Osztálykép (Krausz Emma) – New adult

Az Osztálykép története nem bonyolult. Néha ennyi is elég egy jó könyvhöz. Üdítő volt olvasni egy hétköznapi történetet, amely az emberi borzalmakat, nehézségeket nem szörnyekben, szellemekben, gyilkosokban, hanem egyszerűen az iskolai életben mutatja meg. És ehhez nem kell más, mint a fiatalok bizonytalanságának és gonoszságának megmutatása. Ennyi. Nincs semmi porhintés, a fordulatok pedig a konfliktusokból és a szereplők cselekedeteiből fakadnak. Zsarolás, erőszakoskodás, zaklatás, mindez a fiúk/férfiak szexualitása és a melegszerelem felől megmutatva. Érzékeny témával foglalkozó érzékeny regény.

Embertelen vidék (Nagy Sándor) – Fantasy

Az Embertelen vidék egyszerre kapcsolódik a posztapokaliptikus irodalomhoz és az urban fantasyhez. Hangulatvilága emlékeztet a Mad Maxre, a Szárnyas fejvadászra és A jövő hírnökére is. Ha a címet lecseréljük, egy jó alapokkal bíró kéziratot kapunk, érdekes történettel, jó karakterekkel.

Körben az utolsó (Csóti Lili) – Young adult

Fantasy és krimi egyben, mesés, mitologikus elemekkel. Csóti Lili kéziratának története és nyelvezete is követi a YA általános beszédmódját, a szerző ismeri a zsáner jellegzetességeit.

Allegórium (E. Frey) – Fantasy

Vámpírtörténet a világ körül. A szöveg nyelvileg nagyon erős, és stabilan az. A történet szövevényes, mégpedig a jó értelemben. A nagyszerű és érdekes helyszínek változatosságot és dinamikát kölcsönöznek a történetnek; borongós, hideg, északi jellegük egységes hangulatot idéz.

Az utolsó (L. O. Alynne) – Fantasy

A regény főszereplője – Tara – családjával egy másik városba költözik, itt azonban azzal kénytelen szembesülni, hogy az új otthonában egy varázsló lakik, akitől nem lehet megszabadulni.Végig érdekes, jó stílusú szöveg, tele természetfeletti lényekkel és egy idegen világgal.

Eastern (Martin Kay) – Young adult

Az Eastern története „egy posztapokaliptikus westernvilágban játszódik […] valahol az Ural lábánál”. Ez a helyszín- és műfajválasztás már önmagában is kíváncsivá teheti az olvasót, hiszen kevesen vállalkoznak manapság ekkora „vándorútra” az irodalom képzeletbeli térképén. A posztszovjet hatás kereszteződik a távol-keleti tematikával, cowboyok és „szamurájok”, kánok és diktátorok keverednek Európa és Ázsia „küszöbénél”.

A pályamunkák 2018 folyamán és 2019 első harmadában jelennek meg.

Változások a [bekezdés] menetében

2018-ban érkezik a második [bekezdés]. A szervezők igyekeznek a programot évről-évre finomhangolni, így történnek bizonyos változtatások. Idéntől megszűnik az előolvasás gyakorlata, a kéziratokkal az első lépéstől kezdve a szakmai zsűri foglalkozik – 2017-ben csupán a shortlis-re került szerzők szövegeit kapta meg a zsűri. Ennek következményeként a zsűri két újabb taggal bővül, illetve nagyban felértékelődik a szinopszis szerepe is, mivel ezek alapján végzi el a zsűri az előszűrést. Döntő fontosságú lesz tehát, hogy ne csak a kézirat legyen kiváló, de a szinopszist is nagy műgonddal készítsék el a pályázók.

Júniusig a kiadó minden segítséget igyekszik megadni a pályázóknak ahhoz, hogy elsőrangú szinopszist tudjanak írni. Áprilisban a Könyvfesztivál idejére ingyenes, de regisztrációhoz kötött szakmai workshopot szervez a Twister Media. Május folyamán pedig önköltséges kurzust hirdet, melynek keretein belül – többek között – szintén a jó szinopszis megírásához szükséges hozzávalókat ismerhetik meg az érdeklődők. A kurzus elméleti részét gyakorlatorientált közös munka és szakmai konzultáció egészíti ki.

A nyitott hónap idejében nem történt változás, 2018. június 1 és 30 között várja a kiadó a kéziratokat, melyeket a [bekezdés] program oldalán keresztül tölthetnek fel a jelentkezők.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr4913636992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.