Olvass!

KönyvesBlog

A nőket ott bántják, ahol a legjobban fáj nekik

2018. február 21. Kiss Orsi

Jó három éve volt egy elég nagy felfutása a domestic noir regényeknek: a trendet a 2012-es megjelenésű Holtodiglan (Gone Girl) indította be, hogy aztán jó pár évig eladható és keresett árucikké tegyen minden olyan, a női sorsot a fojtogató családi erőszak szemszögéből bemutató könyvet, melynek címében szerepelt a lány szó (erről például ITT és ITT olvashattok bővebben). Karen Cleveland első regényét, a Tudnom kell-t az első benyomások alapján legfeljebb messziről, hunyorogva lehetne domestic noirnak nevezni, ám minél jobban beleássunk magunkat, annál inkább erősödik az érzés, hogy Cleveland a kémregény álcája alatt valójában egy jó kis nyomasztó, pszicho-thrillert akart írni.

Karen Cleveland: Tudnom kell

Fordította: Ballai Mária, Agave, 2018, 304 oldal, 3380 HUF

 

Pedig a főszereplő, Vivian férje a külső szemlélő számára maga a nagybetűs TÖKÉLY. Míg a feleség a CIA hírszerzési elemzőjeként robotol, Matt, amennyit csak bír, átvállal a családi teendőkből. Ha kell, elhozza az óvodából a gyerekeket, ha kell, orvoshoz viszi a legkisebbet, mos, főz, takarít, mindezek mellett pedig jóképű, odaadó és rajong a feleséért. Egyetlen pici bökkenő van: Matt az oroszok alvóügynöke. Vivian minderre egy spéci algoritmusnak köszönhetően jön rá, és tehetetlenségében persze, amint hazaér, szembesíti is vele a férjét. Ettől a ponttól kezdve a regény cselekménye tulajdonképpen kettéválik: az egyik szálon elindul egy klasszikus kémsztori, amelyben a zsáner szabályainak megfelelően a hős egyre mélyebbre ássa magát a szószban. Miközben kétfelől is szorongatják, igyekszik az adott helyzetnek és pillanatnyi érdekeinek megfelelően a legjobb döntéseket hozni, hogy aztán viszonylag hamar kiderüljön, hogy csak rossz és még rosszabb lehetőségek közül választhat.

Ennél egy fokkal érdekesebb lehet az a párhuzamosan futó történetszál, amely Vivian és Matt kapcsolatának legfontosabb eseményeit (megismerkedésüket, a reptéren történt lánykérést, az esküvőt, a gyerekek születését mutatja be). Ez így leírva elég uncsin hangzik, viszont nagyon hamar kiderül, hogy Vivian életében nem feltétlenül történt minden olyan spontán, mint azt annak idején gondolta volna. A felesége és a családja iránt végletekig elkötelezett Matt ugyanis látszólag odavetett megjegyzéseivel és a szerettei életére kiható döntéseivel (legyen szó akár házvásárlásról vagy gyerekvállalásról) tudatosan, ugyanakkor észrevétlenül manipulálja Viviant. (Közben persze meg Cleveland nagyon okosan minket, olvasókat is manipulál, folyamatos bizonytalanságban tartva Matt potenciális jó vagy rossz szándékait illetően.)

Orosz alvó sejtek épültek be Amerikában

Vivian Miller mindenre elkötelezett kémelhárító elemzőként dolgozik a CIA-nél. A feladata, hogy orosz alvó sejtek vezetőit fedje fel az USA-ban. Az előléptetése felé haladva sikeresen kifejleszt egy rendszert, melynek segítségével hétköznapinak tűnő állampolgárokról képes megállapítani, hogy valójában orosz ügynökök. Egy nap rendkívül kényes információk birtokába jut egy feltételezett kém számítógépének átvizsgálása során.

Kettejük kapcsolata mindenesetre nagyon távol áll azoknak a szerencsétleneknek a házasságaitól, akiket a Holtodiglan-típusú regényekből ismerünk, hiszen látszólag tökéletes a viszonyuk, és vállvetve néznek szembe a mindennapok nehézségeivel. Viszont ez egy olyan kapcsolat is, ahol látszólag az egyik fél érzelmileg a legmesszemenőbbig kihasználja a másikat – mégpedig úgy, hogy annak még csak sejtelme sincs erről. Ebből a szögből a Tudnom kell ugyanúgy egy abuzív, a másik bizalmával visszaélő párkapcsolati sztori – mégpedig egy további nagyszabású manipuláció, egy orosz-amerikai kémhistória keretei közé ágyazva. Nem véletlenül mondja egy helyen azt a főhős:

„Ott támadnak, ahol a leginkább sebezhető vagy (…). A mi esetünkben ez a családot jelentette.”

Clevelandnek ez az első regénye, korábban évekig a CIA elemzőjeként dolgozott. A Tudnom kell kicsit egyenetlen ritmusú, de könnyed kézzel megírt regény, elég nyomasztó befejezéssel ahhoz, hogy akár még egy folytatást is elbírjon a sztori. A filmjogokat a Universal vásárolta meg, ha minden igaz, Charlize Theron játszhatja majd benne a főszerepet.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr2613684576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.