Olvass!

KönyvesBlog

Terror fenyegeti a sarkvidéki expedíciót

2018. március 07. .konyvesblog.

id22-303702.JPG

Azoknak a férfiaknak, akik a britek Terror és Erebus nevű hajóin indultak felfedezőútra, minden reményük megvolt a diadalra: Sir John Franklin 1845-ös felfedezőútján vettek részt - a kor technológiailag legfejlettebb expedícióján -, és ők indulhattak a világon először gőzhajóval a legendás északnyugati átjáró felkutatására. 

De a hajókat már majdnem két éve csapdában tartja a sarkvidéki jég, a szén és az élelem pedig kezd kifogyni. Ám nem a fehér, de folyamatosan átformálódó táj, a dermesztő hideg vagy a készletek felélése jelenti a legnagyobb fenyegetést a tengerészekre, sőt, még csak nem is az, hogy a hajóikat szép lassan összezúzza az óceán engesztelhetetlen ereje. 

Dan Simmons: Terror

Fordította: Farkas Veronika, Agave, 2018, 720 oldal, 5980 HUF

 

Egy sokkal félelmetesebb veszély is leselkedik rájuk: valami, ami odakint vadászik a jeges sötétségben, követi a hajókat, és egyesével végez a legénység tagjaival, - megcsonkítja és felfalja őket. Egy névtelen valami, ami sehol sincs, és mégis mindenhol ott van: a tőle való rettegés az expedíció legnagyobb ellensége.

Amikor Franklin is borzalmas halált hal, Francis Crozier kapitányra hárul a feladat, hogy átvegye az irányítást, és egy utolsó, elkeseredett próbálkozást tegyen arra, hogy kimenekítse a legénység maradékát dél felé, a jégen át. Egy eszkimó nő is velük tart, aki nem tud beszélni, és aki vagy a túlélésük záloga lesz, vagy a haláluk okozója. És miközben a skorbut, az éhség és az őrület sorra szedik az áldozataikat, a jégen leselkedő borzalom is egyre vakmerőbbé válik, Crozier és az emberei attól kezdenek tartani, hogy nincs menekvés.

A regény március 20-án jelenik meg az Agave gondozásában, március 29-én 22 órától pedig az AMC-n debütál a Terrorból adaptált tízrészes sorozat, amit Budapesten forgattak. Szerepel benne többek közt a Trónok harca Mance Raydere (Ciarán Hinds) és a Mad Man - Reklámőrültek Lane Pryce-sza (Jared Harris).

Olvass bele a részben igaz történeten alapuló könyvbe:

Dan_Simmons_Terror_reszlet.pdf by konyvesblog on Scribd

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr6913719484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.