Olvass!

KönyvesBlog

Egy megalázott nő szól hozzá a Holtversenyhez

2018. március 17. valuska

Fotó: Bogdán Réka

Totth Benedek Holtverseny című regényéről már zengtünk ódákat, megkapta a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat, az olvasók is keresik, aminek eredményeként újra kellett nyomni a könyvet. A szerző és a Magvető gondolt egyet, és az újrakiadásba egy plusz novellát is beletettek, ami annak a Nikinek ad hangot, aki a bandavezér Kacsa barátnőjeként szerepel a Holtversenyben, mégis alávetett, kiszolgáltatott karakter.

Totth Benedek: Holtverseny

Magvető Könyvkiadó, 2014, 248 oldal, 2392 HUF

 

A Holtverseny kifejezetten az a könyv, ami nagyon szépen mutatja meg azt a férfiöltöző-országot, amiben élünk: minden nő tök kiszolgáltatott, másodlagos szereplője a férfiklubnak. A mocskos beszéd, a megalázó viselkedés, a férfiszerepek elnyomó működése, a versenyzés a legfontosabb, nemcsak az úszásban, hanem a szexben is. A Holtverseny ügyesen ábrázolta ezt a beszűkült, önálló szabályokkal működő hímsoviniszta világot, a maga módján a kritikáját is felmutatta: hiszen a srácok által felépített és túlpörgetett macsó világ kártyavárként omlik össze.

A könyv megjelenése óta sok minden történt, például csúcsra járatódott a #metoo, elhullottak ikonikus alkotók, akik mind tárgyiasítva használták a nőket az életükben (és azzal még nem is foglalkoztunk, hogy egy-egy ilyen tárgyiasító szexpredátor alkotó munkájában hogyan jelent meg a nézőpontjuk), de a sportvilágban is vezéráldozatok hullottak szerencsére. Az évtizedek óta megkérdőjelezhetetlen férfiszerepek átértékelődtek, folyamatosan beszédtéma még egyébként a férfi öltözők világában is, hogy mit lehet és mit nem. Ebből a nézőpontból iszonyú érdekes, hogy Totth beleállt és megírta Niki monológját, ami egy konkrét jelenet elbeszélése másik nézőpontból:

"Mindig is volt egy erős hiányérzetem a regénnyel kapcsolatban. Igazából több is, de az egyik ilyen hiányérzetem a lányszereplőkkel kapcsolatos. A Holtversenyben erősen torzítva, sokszor tárgyiasítva jelennek meg a lányok az elbeszélő - és a többi fiú - szemén keresztül. Ez szándékos volt, de közben mégis zavart. Ezért jó ötletnek tűnt megszólaltatni az egyik lányt. Ebben a novellában talán sikerült megmutatni, milyennek is képzeltem el Nikit, akit a fiúk sokszor kihasználnak és megaláznak. Megpróbáltam megírni a paráit, és talán az is kiderül, hogy nem olyan felszínes, amilyennek a többiek látják."

Totth Benedek: Zavart, hogy a lányok tárgyiasítva jelennek meg a Holtversenyben

Fotó: Bogdán RékaBővített kiadással jelenik meg Totth Benedek Margó-díjas debütálása, a Holtverseny (kritikánk róla ITT). Az új kiadásba bekerült egy Niki című novella, amelyből kicsit jobban megismerhetjük a regény bandavezérének barátnőjét, akinek nemcsak teste, de érzései is vannak. Totth nem...

Persze felmerül a kérdés, hogy mit tud másik nézőpontból megmutatni a szerző?

  • milyen elnyomásokat vállal magára Niki
  • milyen kiszolgáltatott helyzet, hogy a csávója néha őt, néha másokat dug meg
  • hogyan működik az idealizált testre épülő uszodai közeg egy lány nézőpontjából (menstruálás, vízilabdás srácok, öreg mamóka, a feszes fenék fontossága)
  • szakít azzal is, hogy kizárólag a szex öröméért történik minden, hiszen ezek az aktusok nem a lány szexuális vágyairól vagy öröméről szólnak, hanem kizárólag Kacsa hatalmi pozíciójának újratermelése miatt fontosak
  • a lány teljesen kiszolgáltatott, a szex büntetés, de nem ismeri fel, hogy milyen alárendelt helyzetben van, sőt a nemi erőszakot sem

A Niki-monológ nem írja át a regényt, nem is akarja, de nagyon izgalmas, ahogy a szerző évekkel később reflektál a saját szövegére, hogy felmutasson egy másik nézőpontot, amivel ráadásul a Holtverseny női szereplőinek is hangot ad végre. Mondjuk az írói bravúr, hogy úgy ad hangot Nikinek, hogy közben a lány is belátja, hogy csak üvölteni akar teli torokból, de csak némán tátog, "mint egy hülye hal".

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr1113743686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.