Olvass!

KönyvesBlog

Nesbo Macbeth-je nem túl okos férfi

2018. március 27. .konyvesblog.

nesbo.jpg

Hamarosan megjelenik angolul Jø Nesbo új könyve, a Macbeth, amelyben a norvég szerző Shakespeare klasszikusát értelmezi újra thrillerként. Nesbo a Penguin Vintage Books videójában árult el kulisszatitkokat a regényről.

Amikor felkérték a feladatra, azt válaszolta, hogy benne van, de csak ha a Macbethet kaphatja. A kapcsolata a tragédiával fiatalkorára nyúlik vissza, látta a Polanski-féle feldolgozást, látta színházban, Shakespeare azonban nem az a szerző, akiről a norvég iskolában tanulhat az ember. Ő sem ott talált rá magát, magától olvasott el néhány remek André Bjerke-fordítást.

Azonnal tudta, hogy nem versenyezhet Shakespeare líraiságával, és azt is, hogy semmit sem fog használni az eredeti szövegből, csak a történet vázát veszi kölcsön. A legfontosabb hasonlóság Macbeth és Nesbo hőse, Harry Hole között, hogy sosem tudhatják, hogyan fognak cselekedni egy erkölcsi dilemmában. Mindketten egyfajta antihősök, még ha ez Nesbo szerint klisésen is hangzik, és egyikőjük sem túl erős jellem. Harry a sorozat előrehaladtával sokkal hasonlatosabbá válik az általa üldözött bűnözőkhöz, mint a kollégáihoz, és Macbeth is hősként indul a történet elején, aki megvédi az új királyt, aztán egyre nagyobb hatalmat akar magának.

Egy olyan embernek, aki nem ismeri Shakespeare történetét, olyan szereplőként írná le a saját Macbeth-jét, akinek szigorú erkölcsei vannak, és arra is képes, hogy szeressen egy nőt. Nesbo regényében Lady (Macbeth) egy ex-prostituált, aki most egy tiszteletreméltó kaszinót vezet a városban. A nő mindenáron azt akarja, hogy Macbeth-ből rendőrfőnök legyen, és ő eleget is tesz a követelésnek, és még a saját erkölcsi elveit is feláldozza a cél érdekében. De persze ehhez a szerelem még nem elég, ambíciók is kellenek, és az álom, hogy olyasmivé válhass, amivé sosem gondoltad volna, vagyis Macbeth esetében egy egész város urává. Macbeth nagyon emberi, de a történet elején ő a helyi hős is. A fizikai adottságai és a bátorsága hírnevet hoztak neki és egy pozíciót a rendőrségnél, de nem túl okos férfi, nem a gyors gondolkodása miatt tud hatalomba kerülni. Az agy a kapcsolatban Lady, Macbeth csak egy eszköz, bár nem teljesen ártatlan.

Nesbo 2014-ben mesélt a Könyves Magazinnak a terveiről:

Ön egyike azoknak az íróknak, akiket felkértek arra, hogy Shakespeare egyik drámáját újrameséljék. Ez a darab az Ön esetében a Macbeth lesz. Elárulhat már valamit a terveiről?

Valószínűleg a hetvenes években fog játszódni, egy városban, de persze nem királyok és királynők lesznek a szereplői. Egy rendőrtisztről fog szólni, és egy bordélyház madámjáról.

Ismeri a Macbeth-ről szóló legendákat?

Hogy nem lehet kiejteni a nevét? Igen, ismerem (nevet).

Babonás egyébként?

Vannak színészbarátaim, akik nem mondják ki, hogy Macbeth, helyette azt mondják: a skót darab. De én magam nem vagyok babonás.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr8113783718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.