Olvass!

KönyvesBlog

Könyvesblokk: András, Morris, Finy

2018. április 09. .konyvesblog.

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_19.jpg

Hamarosan indul a XXV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, vagyis hamarosan jövünk a hosszabb listával, de már ma is van néhány tippünk. Rasszista utazásokkal, Lale Sokolov történetével és egy elhagyott feleséggel kezdődik a hét. Itt a Könyvesblokk. 

András László: Rasszista utazások

András László: Rasszista utazások

Scolar, 2018, 128 oldal, 2750 HUF

Első mondat: Nem azoknak kell írni, akik nem tudják a frankót, a frankóra majd mindenki rájön magától, vagy ha nem, éntőlem hiába tudja meg, nem segít rajta.

 

A Soros Györggyel és migránsokkal riogató, teleplakátolt országban ennél provokatívabb és izgalmasabb címmel nem is kell próbálkozni. András László novellái beleszállnak az ember lelkébe: elárultak, csalódottak, hívők, reménytelenek, dühösek,  ilyenek vagyunk ezen a kortárs tablón, mi, magyarok, de András novelláiban az egész mégis sokkal szórakoztatóbbnak tűnik. 

Heather Morris: Az auschwitzi tetováló

Heather Morris: Az auschwitzi tetováló

Animus, 2018, 304 oldal, 3690 HUF

Első mondat: Lale keresztülzakatolt a vidéken: kihúzta magát, és nem elegyedett szóba senkivel.

 

Az alkarba tetovált azonosítószám a holokauszt egyik legerősebb szimbóluma. A személyes tárgyaiktól megfosztott, szeretteiktől elszakított foglyok a táborban megszűntek embernek lenni, a nácik szemében pusztán számok voltak. De ki volt, aki a bőrükbe tetoválta a számot? Az Ausztráliában élő Lale Sokolov szinte egész életében titkolta, mi történt vele a második világháború alatt: a szlovákiai férfi 1942-től volt Auschwitz-Birkenau foglya, majd hamarosan tetoválója. Viszonylag szabadon mozoghatott a tábor területén: sok mindent látott, sok helyen megfordult. Túl akarta élni a borzalmakat, és ez az érzés csak erősödött benne, amikor megismerte Gitát. Elhatározta, hogy mindent megtesz azért, hogy ketten együtt túléljék, bármi várjon rájuk. Végül így is lett, de történetüket csak maroknyi ember ismerte, egészen az asszony 2003-as haláláig. Sokolov attól félt, hogy sokan náci kollaborátornak tartanák, Heather Morris viszont elnyerte a bizalmát, és három éven keresztül nagyon sokat beszélgetett a férfival. Auschwitz tetoválója 2006-ban hunyt el, Morris könyve pedig nemcsak Lale és Gita túlélésének, hanem szerelmének is emléket állított. 

Finy Petra: Akkor is

Finy Petra: Akkor is

Athenaeum, 2018, 300 oldal, 3699 HUF

 

Salamon Sárát hidegzuhanyként éri, mikor elhagyja a férje. Hamarosan negyven lesz, és egyedül kell megküzdeni a helyzettel. Vagy mégsem? Finy Petra regényében számos furcsa figura bukkan fel körülötte: a koraérett gyerekei, a mogorva szomszéd, aki többször is ráhívta volna a rendőröket, a túlérzékeny anya és egy kómában fekvő férfi, akivel sem baráti, sem rokoni kapcsolatban nem áll.  Az Akkor is megmutatja, hogyan küzd meg egy nő a legrosszabb napokkal.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr4213819790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.