Olvass!

KönyvesBlog

Sorozat készült China Miéville díjnyertes regényéből

2018. május 09. .konyvesblog.

china_mieville_a_varos_es_a_varos_kozott_b1.jpg

Négyrészes minisorozat készült China Miéville egyik legfontosabb, sokszorosan díjnyertes könyvéből. A város és a város között című regényt Tony Grisoni forgatókönyvíró dolgozta fel a BBC Two számára. Grisoni egyébként a Félelem és reszketés Las Vegasban és a Philip K. Dick novellákból készült Electric Dreams forgatókönyvében is közreműködött. A noir krimi főszereplőjét, Borlú felügyelőt a The Walking Deadből ismert David Morrissey alakítja a sorozatban. 

China Miéville: A város és a város között

Fordította: Juhász Viktor, Agave Könyvek, 2018, 384 oldal, 3680 HUF

 

A város és város között valahol Kelet-Európa peremén, egy fiktív városállamban játszódik. Az ódon, szürke Besźelben Tyador Borlú felügyelőt holttesthez riasztják. A névtelen utcalánynak tűnő áldozat ügye rutinvizsgálatnak indul, de hamarosan egyre szövevényesebbé válik, és a rendkívül különös határzóna túloldalára, a modern, gazdag Ul Qomába vezet. A két városban, ahol az élet leghétköznapibb apróságait is furcsa előírások szabályozzák és láthatatlan hatalom felügyeli a rendet, egyre több érdekcsoport igyekszik ellehetetleníteni Borlú munkáját. A felügyelő azonban változatlan elszántsággal kutatja a  névtelen lány és egy betiltott mítosz rejtélyét, hiába törnek az életére nacionalista csoportok és pitiáner bűnözők… illetve bármi is legyen az, ami a két város közötti hasadékokban rejtőzik.  

Nem akarom megmondani, mi a jó az olvasónak

Az író, aki kijelentette, hogy minden egyes regényét más műfajban szeretné megírni, elkerülve az önismétlést, ezért szerzett már epikus fantasyt, bizarr tengeri kalandregényt, westernt, noir detektívregényt és sci-fit is. Az egyébként szociálantropológus és aktívan politizáló China Miéville könyveit hatalmas nemzetközi várakozás előzi meg már jóval a megjelenés előtt.

Miéville fantasy íróként vált igazán híressé, sokan őt tekintik a 2000-es évek legfontosabb és legnagyobb hatású alakjának a műfajban. Számos elismeréssel tüntették ki: három regényéért kapta meg az Arthur C. Clarke-díjat, ugyancsak háromszor vihette haza a Locus-díjat, kétszeres British Fantasy Society-díj nyertes, illetve A város és a város közöttért egy Hugo-díjjal is jutalmazták. Minden egyes új művét hatalmas nemzetközi várakozás előzi meg már jóval a megjelenés előtt, ezek irodalmi jelentőségét pedig Neil Gaiman életművéhez hasonlítják. 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr3613899586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.