Olvass!

KönyvesBlog

Lehet, hogy 2019-ben sem fogják kiosztani az irodalmi Nobelt

2018. május 30. .konyvesblog.

nobel_1.jpg

A Nobel Alapítvány ügyvezető igazgatója kétségeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Svéd Akadémia már 2019-re rendezni tudja sorait. Szerinte át kell gondolni a bizottság működésének szabályait, és a tagoknak vissza kell szereznie a közvélemény bizalmát is, mielőtt újra díjakat kezdenek kiosztani. 

Az irodalmi Nobel-díjat 2019-ben sem fogják átadni, hacsak a botrányoktól sújtott Svéd Akadémia vissza nem tudja szerezni a belé vetett bizalmat – közölte a Nobel Alapítvány ügyvezető igazgatója, Lars Heikensten. Furcsa módon erre a bejelentésre csak hetekkel azután került sor, hogy kihirdették a 2018-as díjkiosztó elhalasztását a szexuális visszaélések, a pénzügyi mulasztások és az információk kiszivárogtatása miatt.

A botrányok miatt idén nem osztják ki az irodalmi Nobel-díjat

A Svéd Akadémia ma reggel bejelentette, hogy a közelmúlt botrányai miatt elhalasztják az idei irodalmi Nobel-díj odaítélését. A szokásos októberi bejelentés tehát 2018-ban már biztosan elmarad, de a tervek szerint jövőre két nyertest is kihirdetnek majd.Mint írják, azért hozták meg ezt a nehéz...

Május 4-én a Svéd Akadémia – amely az irodalmi Nobel-díjak odaítéléséről dönt – bejelentette, hogy a botrányok miatt az idén nem adják át az elismerést. Még áprilisban derült ki, hogy a testület egyik tagja, Katarina Frostenson költő eltitkolta, hogy résztulajdonosa egy olyan vállalkozásnak, amely támogatást kapott a Svéd Akadémiától. Férjét, Jean-Claude Arnault-t pedig több nő is szexuális zaklatással vádolta meg. A bizottság tagjai Forstensont és házastársát emellett azzal is meggyanúsították, hogy ők a felelősek a nyertesek nevének kiszivárogtatásáért. A botrány következtében a testület több aktív tagja is lemondott, míg végül csak tízen maradtak (ráadásul tizenkettőre van szükség az új tagok megválasztásához). Annak érdekében, hogy visszaszerezzék a közvélemény bizalmát, az idei díjátadót elhalasztották, de azt ígérték, jövőre cserébe ketten kaphatják meg az elismerést.

Ezek a botrányok rázták meg az irodalmi Nobelt

A közelmúlt sorozatos botrányai miatt a Svéd Akadémia úgy döntött, hogy idén nem osztja ki az irodalmi Nobelt. Hasonló eset volt már korábban is a díj történetében, a III. Gusztáv király által alapított testület 1901 óta ítéli oda az irodalmi Nobel-díjat, azóta hét olyan alkalom volt amikor nem...

A Nobel Alapítvány – amely azért felelős, hogy Alfred Nobel végakarata teljesüljön – támogatta a döntést. Az ügyvezető igazgató, Lars Heikensten azonban kétségeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az akadémia ilyen gyorsan rendezni fogja a sorait. A díj weboldalán azt írták, a céljuk az, hogy minél hamarabb megszülethessen a döntés a 2018-as győztesről, és 2019-re már ki tudják hirdetni mindkét év nyertesét.

„Reméljük, hogy ez sikerül, de attól is függ, hogy a Svéd Akadémia képes-e visszaszerezni a bizalmat.”

Heikensten világossá tette, hogy az akadémiának ezután átláthatóbban kell működnie. Eddig ugyanis szigorúan titkos volt, hogy a bizottság milyen tényezők alapján hozta meg a döntéseit. Az ezzel kapcsolatos iratokat csak ötven évvel az egyes díjak odaítélése után lehetett megnézni.

„A Svéd Akadémiának jelentenie kell, hogy milyen konkrét lépéseket fog tenni, és szükségük lesz külső segítségre is, hogy megoldják a problémáikat” – jelentette ki az igazgató, aki szerint többek között át kellene gondolni a titoktartásra vonatkozó szabályokat is.

Forrás: The Guardian

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr5714012322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.