Olvass!

KönyvesBlog

Szívünk rajta – Dr. Seuss Rókamókája lett a hónap könyve

2018. július 09. .konyvesblog.

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbeknek talál. Júliusban Dr. Seuss Rókamókája lett a hónap könyve.

„A Dr. Seuss életmű-sorozatában minden eddiginél nehezebbre vállalkozott a címszereplő Róka (és ami azt illeti, a fordító, Szabó T. Anna is): nyelvtörőket tanítana Glokninak, de ami kezdetben ártatlan játéknak indul, az szédítő nyelvi vircsaftba csap át, amelyben Glokni hiába mondogatja, hogy a nyelve nem jár rókaszóra, nincs kímélet, és a hasslafrokot varró agg sastól kezdve a plusz kis plüss-sünön át eljutunk a folyton bokszoló kokszokig. Ezek után nem csoda, ha hébe-hóba megbicsaklik Glokni nyelve is” – írtuk korábban a kötetről, amely júliusban a Szívünk rajta kiemelt könyve lett.

Dr. Seuss: Rókamóka

Fordította: Szabó T. Anna, Kolibri, 2018, 2499 HUF

 

A hónap értékelője, Bánfi Csilla könyvtárpedagógia-tanár a következőket mondta róla: „Rácsodálkozunk a nyelv szépségére, játékosságára, a humorra. Próbálkozás közben fejlődik az artikuláció, az olvasástechnika, a képzelet, hiszen óhatatlanul magunk is gyártunk új nyelvtörő sorokat. A rajzok kiegészítik, értelmezik a nyelvtörőket. Bátran ajánlom otthonra, de pedagógusoknak is, próbáljuk ki olvasásórán, logopédiai foglalkozáson. Szórakozunk, mókázunk, tanulunk, nemcsak a gyerekek, a felnőttek is”.

Ebben a hónapban még az alábbi könyvek kaptak matricát: Drew Dreywalt: A nap, amikor a zsírkréták fellázadtak, Fabian Lenk: 1000 veszély az USA-ban, Felix Salten: Bambi, Martin Widmark és Helena Willis: Állatrejtély, Szakítós (szerk. Csapody Kinga).

A Szívünk rajta könyvajánló program több mint 3 éve segít a szülőknek és gyerekeiknek megtalálni a számukra legérdekesebb könyveket. A programba a kiadók által felterjesztett, friss megjelenésű gyerek-, ifjúsági és gyereknevelési könyveket különböző szakterületekről érkező szakmai bizottság szemlézi: Jónásné Bánfi Csilla könyvtárpedagógia-tanár, Dr. Kádár Annamária gyerekpszichológus, D. Tóth Kriszta író, újságíró, az UNICEF jószolgálati nagykövete, Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, Magyarósi Éva szobrász, animációs rendező, könyvillusztrátor, Ruff Orsolya újságíró, Bényei Judit, a MOME egyetemi docense, Farkasházi Réka színésznő-énekesnő, valamint az UNICEF Magyarország képviseletében olyan gyerek olvasók, akik az „UNICEF Gyerekbarát Település” címmel díjazott településein élnek. A programban részt vevő, új megjelenésű gyerekkönyvek értékelésével havonta találkozhatnak a szülők a Bookline és az UNICEF Magyarország weboldalán, a Libri oldalán és könyvesboltjaiban.

A Szívünk rajta minden hónapban ajánl egy kötetet, ami az adott hónap kiemelt könyve címet nyeri el, illetve megjelöli azokat a műveket, amik kiérdemlik a Szívünk rajta matricát. A program a gyerekek véleményét tartja leginkább szem előtt, értékelésük vétót jelent a felnőtt zsűri véleményével szemben, vagyis a zsűrizés során a gyerekek értékelése dönt, akár egy pozitív felnőtt értékeléssel szemben is.

A zsűri négy kategóriában ajánlja a gyerekkönyveket, ezek a következők: Mesél, Segít, Fejleszt, Rád talál.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr4514101919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.